Slovenija
69 ogledov

Če vedo za mafijo, naj jo razkrijejo

Dorijan Marušič Anže Petkovšek
V zdravstvu korupcija ni temeljni problem.

"Korupcija v zdravstvu je sistemska, a boj proti njej ne sme postati edina prioriteta v zdravstvu. Težav je veliko, mreža je zastarela, bolnikom se je dostopnost do zdravstvenih storitev zmanjšala. Stanje je med drugim izrazito slabo na področju onkologije; po umrljivosti smo na predzadnjem mestu držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Podatek, da se v zadnjih 20 letih umrljivost zaradi raka ni prav nič zmanjšala, je zastrašujoč," je včeraj na portoroški konferenci o vodenju v zdravstvu opozoril Dorijan Marušič, nekdanji minister za zdravje.

Spreten v politiki

Čeprav se v teh dneh špekulira tudi z njegovim imenom, je Marušič poudaril, da ga ministrski fotelj v tem trenutku ne zanima, saj do konca te vlade reforme zdravstvenega sistema ni mogoče izpeljati. "Če nekdo pride zaradi stolčka, pa je preprost karierist kratke sape na tem položaju," je dodal. Novi minister za zdravje bi moral po njegovem mnenju biti močna in izkušena politična osebnost, morda bi zato funkcijo v tem trenutku lahko prevzela kar premierka. Glede te ideje pa so zadržani v koordinaciji zdravniških organizacij; ceh sicer zahteva takojšnjo finančno stabilizacijo zdravstva ter ne sprejema več govorjenja o mafijskih združbah in posameznikih v zdravstvu, ki odstavljajo ministre za zdravje. Zahteva konkretna imena. "Saj ta imena so jasna, prej ali slej jih bo predstavil tudi Nacionalni preiskovalni urad; gre za vse tiste, ki sodelujejo na zdravstvenih razpisih in mastno zaslužijo," meni Karl Erjavec, prvak Desusa.

Komentarjev 4
  • mirko 11:18 27.marec 2014.

    Strogo ločit zasebno zdravstvo od denarja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in zadeva bi se v zdravstvu vsaj za 50% čez noč uredila. Tudi koncesija je vzrok za marsikatero koruptivno dejanje, pa ne samo v zdravstvu, tudi na občinah je z ...prikaži več koncesijami povezano ogromno korupcije.

  • dragec 11:03 27.marec 2014.

    Ma,dajmo,povejmo odkrito, ZA STANJE V ZDRAVSTVU SOKRIVI ZDRAVNIKI,ZDRAVNIŠK ILOBIJ IN PODKUPLJENI POLITIKI

  • kukin 08:39 27.marec 2014.

    Manjka predvsem organizacijski in tehnološki red. Predvsem pa manj fušanja na napravah, ki smo jih kupili davkoplačevalci!