Slovenija
11680 ogledov

Cene dimnikarjev: Za redni pregled največ 11 evrov in DDV

Dimnikar
Končno so znane okvirne najvišje možne cene za dimnikarske storitve, ki bodo potrošnike lahko udarile po žepu.
Vlada je najvišjo možno ceno ure dimnikarskih storitev v skladu z novo zakonodajo, ki ne vključuje DDV, prejšnji mesec že postavila pri 33 evrih, ministrstvo za okolje, ki ga vodi Irena Majcen, pa je sedaj spisalo še drugi faktor v tej enačbi in določilo časovne normative. Tako so določili, da je za prvi pregled pri malih kurilnih napravah potrebno 158 minut in 20 za redni pregled. Za redno mehansko, čiščenje dimovodne naprave 25 minut in za redno mehansko, čiščenje male kurilne naprave na tekoče gorivo 44 minut. 
 
V to so že vključene priprave na izvedbo storitve, storitev, administrativne postopke, vpis v evidence in izdelavo poročil.
 
Končno ceno dimnikar zaračuna znesek za opravljene dimnikarske storitve tako, da zmnoži ceno izvajanja dimnikarskih storitev na časovno enoto in normativno število časovnih enot dela dimnikarskih storitev, izraženo v minutah. Kadar je uporabnik dimnikarskih storitev oddaljen več kot 25 kilometrov od sedeža dimnikarske družbe, se znesku iz prejšnjega odstavka lahko prištejejo potni stroški za vsak kilometer nad 25 kilometrov, v višini, ki ne sme presegati 0,25 evra na kilometer za vsak kilometer nad 25 kilometrov.
 
Najvišja možna postavka za prvi pregled bo tako znašala 8,69 evra brez DDV oziroma 11 evrov brez DDV za redni pregled. Na ministrstvu kljub številnim pomislekom ves čas zatrjujejo, da gre le za določanje maksimalnih dovoljenih cen, dejanske cene storitev pa so lahko predmet dogovora med dimnikarsko družbo in uporabnikom.
 
Menjave dimnikarjev so v skladu z novo zakonodajo možne vsako leto do 30. junija, izbira pa veljala najmanj 12 mesece. Zadnji rok za izbiro dimnikarske družbe se je letos tako že iztekel.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice