Slovenija
23 ogledov

Cerar bi Violeto Bulc, Erjavec in Židan proti

Violeta Bulc Anže Petkovšek
Desus in SD proti Bulčevi, ker da je predlog koalicijsko neusklajen in slaba popotnica za resno delovanje koalicije.

Vlada bo po odstopu Alenke Bratušek od kandidature za evropsko komisarko dopoldne na dopisni seji razpravljala o novi kandidatki.

"Slabo je, da se je Cerar odločil, da predlaga na dopisno sejo koalicijsko neusklajen predlog. Desus bo proti, ker kandidatka nima nobenih političnih izkušenj razen 14-dnevnega ministrovanja," poudarja prvak Desusa Karel Erjavec. Po njegovi oceni take odločitve Mira Cerarja ne prispevajo k usklajenemu delovanju koalicije.

SD in Desus bi redno sejo

Cerar naj bi ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijsko politiko Bulčevo predlagal kot edino kandidatko. Kot je napovedal Erjavec, bo DeSUS zahtevala odločanje na redni seji. To naj bi sicer zahtevala tudi SD.

V SD medtem za komisarsko kandidatko še vedno ponujajo evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki je bila skupaj z Bratuškovo in Erjavcem tudi na prvotnem seznamu kandidatov, s katerega je izbiral prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Fajonovo podpirajo tudi v največjih političnih skupinah v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki (EPP) in pri socialistih (S&D), kjer so v četrtek predlagali, da bi bila Fajonova lahko tista, ki bi jo predlagala slovenska vlada.

Ta je o nasledniku Bratuškove neformalno razpravljala že v četrtek, a odločitve ni sprejela, ker takrat še ni imela podlage za odločanje o novih imenih, saj je Bratuškova uradno še veljala za kandidatko. Zatem pa je odstopila in s tem odprla pot vladi za nov postopek oblikovanja predlogov za komisarja iz Slovenije. Dopisna seja vlade se je začela v četrtek zvečer, končala pa se bo v dopoldanskem času.

Komentarjev 1
  • Oja 12:01 10.oktober 2014.

    Slovenske firme zahtevajo za čistilke da so urejene, komunikativne, prijazne,...trgovke bi že morale imeti diplomo.... EU pa je dala možnost Bratuškovi za tako pomemben resor ? Pravzaprav bi ji morali to preprečiti že v Sloveniji.Pa kaj se ...prikaži več grejo tam? So tudi oni prišli tja brez znanja, po vezah, z izsiljevanjem in pdb.? Politiki, nikoli pozabit - mi delamo da ste lahko Vi to. za kar se imate. Ne pozabit.