Slovenija
5 ogledov

Cerarju podpora zrasla

seja vlade Saša Despot
Raste tako podpora Cerarjevi vladi kot stranki.

Vlado Mira Cerarja po javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za Dnevnik opravlja agencija Ninamedia, kot uspešno ocenjuje 34,8 odstotka anketirancev, kar je najvišja podpora sedanji ministrski ekipi doslej. Še vedno pa jih precej več, 58,5 odstotka, meni, da je njeno delo neuspešno. Nekoliko je pridobila tudi SMC, ki bi na volitvah zmagala.

SMC bi, če bi bile volitve v nedeljo, obkrožilo 17,9 odstotka vprašanih, drugouvrščeno SDS pa šestnajst odstotkov. Upoštevajoč samo opredeljene anketirance, bi Cerarjeva stranka dobila skoraj 29 odstotkov glasov, SDS pa dobre tri odstotne točke manj. Čeprav je tudi SDS februarja zabeležila nekoliko večjo podporo kot prejšnji mesec, se je razlika med obema največjima strankama v primerjavi z januarjem še za odstotno točko povečala.

SD prehitela Združena levica

Je pa tokrat prišlo do spremembe na tretjem mestu: SD je po anketi Vox populi prvič po avgustu lani spet prehitela Združena levica. Ta je enako kot prejšnji mesec dobila 12,8 odstotka opredeljenih glasov, medtem ko je podpora SD z dobrih 15 odstotkov padla za tri odstotne točke.

Na petem mestu lestvice strank je tako kot januarja tudi tokrat pristala NSi, ki ji je podpora med opredeljenimi vprašanimi v primerjavi s preteklim mesecem padla za dve odstotni točki (z deset na osem odstotkov). Če bi bile volitve v nedeljo, bi po raziskavi Vox populi v parlament prišlo šest strank - najmanjša bi bil DeSUS, ki bi jo obkrožilo šest odstotkov opredeljenih anketirancev.

Violeta Bulc na čelu levice

Evropska komisarka Violeta Bulc je že tretji mesec zapored na čelu lestvice najbolj priljubljenih slovenskih politikov, tudi tokrat pa ji sledi predsednik republike Borut Pahor. Na tretje mesto se je povzpel premier in predsednik SMC Miro Cerar, ki je bil prejšnji mesec peti. Tako je znova prehitel kmetijskega ministra in prvaka SD Dejana Židana, ki je četrti. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je povprečna ocena najbolj znižala evropski poslanki Tanji Fajon, ki je s tretjega mesta padla na peto.

Oceno je najbolj popravil Erjavec

Najbolj je povprečno oceno prejšnjega meseca izboljšal zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je napredoval kar za šest mest in je sedmi. Za največ mest - za štiri - sta nazadovala predsednica NSi Ljudmila Novak in evropski poslanec Lojze Peterle. Novakova je na enajstem mestu, Peterle pa mesto za njo. Sledi jima še vodja poslanske skupina NSi Matej Tonin. V spodnjem delu razpredelnice je vodja poslancev SD Matjaž Han pridobil dve mesti in je šestnajsti, Igor Šoltes pa je tri mesta izgubil in je osemnajsti. Prvak SDS Janez Jaša, ki je tokrat najbolje ocenjeni politik največje opozicijske stranke, je ponovno za las ostal v družbi najbolj priljubljenih, zapuščata pa jo Janšev strankarski kolega Vinko Gorenak in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Anketo Vox populi je na vzorcu 700 oseb med 10. in 12. februarjem opravila agencija Ninamedia.

Komentarjev 8
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:33 16.februar 2015.

    to je sicer res ampak po drugi strani je pa recimo podpora desnici največja ravno na vaseh in podeželju. Tko da ne morš rečt da je zarad tega zdej tak rezultat kot je. Je pa kej druzga možnga.

  • provni 09:55 16.februar 2015.

    SDS pa počasi pada, pada......... skupaj z "ljubljenim" obsojencem, začasno zunaj zapora.

  • punca05 09:52 16.februar 2015.

    samo še tisti, ki spremljajo tale portal in 24 kur volijo levičarje, kajti le TU imajo strašno podporo pri vseh člankih, ki so objavljeni. Ko pa gremo na radijske medije, pa lahko zraven prištejemo radio 1