Slovenija
32 ogledov

Cerkev umaknila ovadbo

Paroh Peran Bošković med polnočnico. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Odstavljeni Boškovič obtožbe zavrnil že junija.

V vrhu Srbske pravoslavne cerkve so se odločili za umik kazenske ovadbe zoper ljubljanskega paroha Perana Boškovića zaradi denarja za kulturno-pastoralni center, ker zanjo ni bilo podlage, je v imenu zagrebško-ljubljanskega metropolita danes pojasnil Slobodan Lalić. Kot je dejal, je kazensko ovadbo vložila ljubljanska cerkvena občina.

Kazenska ovadba, vložena junija lani, je Boškovića bremenila odtujitve 800.000 evrov zbranih sredstev za izgradnjo kulturno-pastoralnega centra ob pravoslavni cerkvi na Prešernovi cesti v Ljubljani. Sinoda Srbske pravoslavne cerkve v Beogradu je zdaj ugotovila, da za ovadbo ni bilo nikakršne podlage ter da je ta nedobronamerna in škodljiva za Paroha osebno ter tudi za celotno pravoslavno skupnost v Sloveniji.

"Kdo bi se počutil prijetno?"

Bošković, ki je bil lani tudi odstavljen z mesta starešine cerkve v Ljubljani, je sicer vse obtožbe iz ovadbe zavrnil že junija lani. Po njegovem mnenju je šlo pri ovadbi za napad zoper gradnjo centra in napad nanj osebno.

Kot je danes dejal paroh, odstavitve z mesta starešine ni doživel kot degradacijo. "Če opravljate bogoslužja, niste degradirani; vse drugo je nepomembno," je dejal Bošković, ki tudi po ovadbi dela v Ljubljani. Na vprašanje, kako se je počutil ob ovadbi, pa je odgovoril: "Kdo bi se počutil prijetno?"

Kot pravi Bošković, se ne želi ukvarjati s tem, kaj je bilo, bolj pomembno se mu zdi, kaj se bo dogajalo v prihodnje, da bo kulturno-pastoralni center končan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.