Slovenija
21 ogledov

"Čim prej zaprosi, bolje bo"

slovenija 20.06.2011 Jansa, Matoz, novinarska konferenca predsednika SDS Janeza Boštjan Tacol
Prvak opozicijske SDS ocenjuje, da smo se s proračunom poslovili od ambicije, da bi se sami rešili iz težav.


"S proračunom, ki ga je sprejela vlada, smo se odpovedali ambiciji, da sami rešimo svoje težave," je na novinarski konferenci povedal predsednik opozicijske SDS Janez Janša. "Sloveniji nihče ne bo posodil denarja, če ne bo dobil garancij, da ga lahko vrnemo. In teh garancij danes ni," je dejal in vladi predlagal, naj čim prej zaprosi za pomoč.

Napovedal je, da bo kmalu prišlo do predčasnih volitev. "Ključ do njih ima koalicija. Odločalo bo ozadje, tako kot leta 2011."

Vlada je predlog proračuna za prihodnji dve leti potrjevala danes. Predlog predvideva 8,6 milijarde evrov prihodkov in 9,6 milijarde evrov odhodkov.

Čufer se je odzval

Trenutno še ni potrebe, da bi razmišljali o prošnji za mednarodno pomoč, se je minister Čufer odzval na poziv predsednika SDS. Minister meni, da je proračun ustrezno naravnan, ob rezultatih stresnih testov bank pa bodo pripravili postopek za financiranje sanacije.

"Trenutno še ni potrebe, da bi o tem razmišljali. Naredili bomo vse, kar je potrebno, da naredimo proračun, kot mora biti, da je ustrezno naravnan - takšen mislim, da je. In da ko dobimo rezultate bank, naredimo postopek, kako to tudi sfinancirati," je izjavil Čufer.

Rezultate stresnih testov bank pričakuje konec novembra. Takrat se bo videlo, koliko denarja bo morala država zagotoviti za sanacijo bank.

"Janša si želi prihoda trojke"

Na Janševe besede sta se po seji vlade odzvala tudi ministra za zunanje zadeve in za pravosodje, Karl Erjavec in Senko Pličanič.

Če bi bil Janša predsednik vlade, gotovo ne bi dal takšnih izjav, je menil Erjavec. "Glede na to, da udobno sedi v opoziciji, si pa to lahko privošči," je dodal.

Po Pličaničevi oceni pa je šla Janševa izjava v smeri, da proračun ni realen. Pličanič meni, da je proračun realen, "res pa je, da je Slovenija v težkem položaju in se bomo morali vsi skupaj, z opozicijo vred, zelo potruditi, da se izkopljemo iz te situacije".

Na Janšev poziv k mednarodni pomoči so se odzvali tudi v največji parlamentarni stranki PS. "Verjamemo, da si Janez Janša iskreno želi 'prihoda trojke' v Slovenijo, saj je bil že prej podaljšana roka takšne politike," so zapisali.

Janšev proračun podoben prostemu spisu

Dodali so, da je krčenje socialnih pravic in spodkopavanje temeljev socialne države, kot smo jim priča v Grčiji, že skušal doseči, da je oslabiti javno šolstvo in ga privatizirati s pomočjo svojih političnih sopotnikov še en skupni imenovalec ter da enako velja za privatizacijo slovenskega zdravstva in vrsto drugih prvin "druge republike".

V PS v odzivu med drugim še pišejo, da Janša o nerealnih proračunih nima kredibilnosti govoriti, saj da je marca letos za seboj pustil letošnji proračun, "ki je bolj podoben prostemu spisu kot pa resnemu načrtu prihodkov in odhodkov" države.

Komentarjev 20
  • ac-dc 15:26 01.oktober 2013.

    Čim prej naj zaprosi za pomoč on.

  • dragec 14:26 30.september 2013.

    In, ali sploh ne vidiš razliko vlade AB od vlade JJ. Srbi bi remu rekli "isto sranje, drugo pakovanje".

  • stela 13:37 30.september 2013.

    Sej ne da bi hvalila trenutno vlado.....ampak JJ je bil kar ar mescev tiho, kaj ima zdaj za bregom, da se oglaša? Skrbi me....