Slovenija
17573 ogledov

Črna gradnja Vitoslava Türka: Izterjava stroškov za rušenje bo kmalu zaključena

Vila Vitoslava Türka
1/3
Suzana Kos
Vitoslavu Türku v dobrem letu niso uspeli izterjati denarja za rušenje njegove črne gradnje. So pa blizu.

Rubež približno 30 tisoč evrov je gradbeni inšpektor predlagal že pred več kot enim letom, a denarja še vedno niso izterjali. Na inšpektoratu pojasnjujejo, da je izterjanih približno 85 odstotkov predvidenih stroškov. Sredi avgusta so bili na treh četrtinah, tako da bi bila izvršba lahko zaključena še letos. Če bi bil Vitoslav Türk še direktor Elesa, bi mu mogoče vilo z razgledom na Sečoveljske soline že porušili. Plača diretorja Elesa je namreč dobrih štiri tisoč evrov mesečno. 

Inšpektorat sicer sicer vodi dva ločena postopka: zadevi nelegalnih gradenj počitniškega objekta in počitniškega objekta z bazenom.

Prostovoljno niso želeli založiti denarja za rušenje

Gradbena inšpekcija je zahtevala, da založijo sredstva za plačilo rušenja črne gradnje, a Türkovi tega niso storili, zato je gradbeni inšpektor 13. 9. lani finančni upravi poslal predlog za prisilno izterjavo.

Izterjava je v zaključni fazi, zato drugih podatkov ne morejo posredovati, saj ne želijo zunanjih vplivov na potek zadeve, so nam pojasnili na ministrstvu za okolje.

Julija vložili še eno tožbo

Julija letos so sicer Türkovi vložili še eno tožbo zaradi zavrnitve odloga izvršbe, to je rušenja. V eni zadevi je odprt še upravni spor, a v obeh zadevah je odločba o rušenju že več kot tri leta pravnomočna.

Vila Vitoslava Türka | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

"Prisilna izvršba bo opravljena v skladu z zakonodajo in prioritetami dela gradbene inšpekcije. Prihodnjih dejanj v konkretnem inšpekcijskem postopku, inšpekcija ne more komentirati niti jih napovedovati. Tako tudi ne datuma morebitne prisilne izvršbe v omenjenem postopku," pravijo.

Prav tako nimajo podatka, koliko časa po uspešni izterjavi se objekt navadno poruši. "Namen izdaje sklepov o založitvi sredstev prisilne izvršbe je tudi to, da so zavezanci seznanjeni s predvidenimi stroški izvršbe, ki se jim lahko izognejo, v kolikor sami odstranijo objekt oziroma izvršijo odločbo. Prav tako na vrstni red izvršb vpliva tudi vlaganje predlogov za odlog izvršbe, kot je predvideno z Zakonom o graditvi objektov in Zakonom o splošnem upravnem postopku," so pojasnili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • ngayabamvuga 12:48 23.oktober 2017.

    Financiranje posojilo denarja za rešitev finančne težave (borut.martin@gmail.com) zdravo Prosim vas, da stik s tem radodarni in iskreni Gospod, ki je dopustil, da opravi svoj projekt in plačati svoj dolgov, kar me posojilo v višini 51,000 €. Objavim to sporočilo, ...prikaži večlo, ker je naredil dobro in želim, da se boste koristi za tiste, ki so v stiski. Vsepovsod je svoj email: borut.martin@gmail.com

  • alen04 08:35 23.oktober 2017.

    Prekleta golazen, pred zid pa strel v glavo, bo takoj najdu dnar, banda pokvarjena!!!!

  • Avatar Džoser
    Džoser 20:27 22.oktober 2017.

    V Bohinju so navadnemu državljanu porušili in mu izstavili račun za rušenje!Česa se pa tukaj bojijo? Porušite in jim pustite ruševine da jih sami odstranijo!