Slovenija > Črna kronika
48 ogledov

Avstrijci so ga dali na hladno, dokler ga ne vrnejo domov

Robertu Supančiču grozi najmanj petnajst let zapora. Če pa psihiater (spet) ugotovi, da se ni zavedal napada na očeta, se bo najverjetneje vrnil na psihiatrijo.

33-letnega Roberta Supančiča, ki naj bi v soboto dopoldne v domači hiši v Zgornji Kungoti ubil svojega 64-letnega očeta, je le nekaj ur kasneje ujela policija v Avstriji, po naših informacijah v okolici Dunaja. Supančič pa bo zato še nekaj dni ostal v enem od priporov na Dunaju.

"Kaznivo dejanje je bilo izvršeno 6. decembra v jutranjih urah, na grozovit način. Osumljeni je po dejanju z osebnim avtomobilom pobegnil s kraja. Z izvedenimi kriminalističnimi ukrepi smo ugotovili, da je osumljeni pobegnil na območje Republike Avstrije, kjer so ga še isti dan, v večernih urah, avstrijski varnostni organi prijeli. Osumljeni se po naših informacijah sedaj nahaja v priporu v Republiki Avstriji," pravijo na mariborski policijski upravi. 

Zaslišati pa ga želi tudi mariborski preiskovalni sodnik, zaradi česar je sodišče že zahtevalo Supančičevo izročitev. "Mariborski preiskovalni sodnik je za osumljenega že izdal sklep o priporu in evropski nalog za prijetje in predajo. Postopek izročitve je v teku," dodajajo na policiji.

Sodišči v Mariboru in na Dunaju naj bi vse od prijetja Supančiča aktivno sodelovali, da bi lahko Supančiča čimprej vrnili v Slovenijo, po nekaterih napovedih lahko že sredi prihodnjega tedna. "Izpostavljamo dobro sodelovanje slovenske in avstrijske policije ter sodelovanje pravosodnih organov obeh držav," priznavajo na policiji.

Bo tožilstvo zahtevalo pripor?

Zaenkrat še ni jasno, ali bo tožilstvo, ko bo Supančič stopil pred mariborskega sodnika, predlagalo, naj zanj odredi pripor. Supančič je namreč tokrat moril že drugič. Leta 2003 umoril svojo mamo, sodišče pa je menilo, da je bil med dejanjem neprišteven, zato mu je izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki sme po novi zakonodaji trajati le pet let. Psihiater pa bi Supančiča lahko ponovno pregledal že takoj, ko bi ga izročili Sloveniji. V kolikor bi tudi tokrat ocenil, da je Supančič očeta zabodel neprišteven oziroma, da ne bil sposoben razumeti posledic svojega obnašanja, pa bi mu skoraj zagotovo lahko ponovno izrekli le ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Komentarjev 5
  • Izudin 11:12 09.december 2014.

    O (ne)prištevnosti tudi jaz dvomim. Bolj se mi poraja vprašanje, kaj sta se mu zamerila starša, da je umoril samo njiju.

  • občan-1 08:00 09.december 2014.

    Čestitam- Lavdan, komentar mi je všeč.

  • Lavdan 20:54 08.december 2014.

    Treba mu je dati vrv v celico, pa bi hitro ugotovili ali je prišteven ali ne. Primer bi bil rešen brez velikih stroškov.