Svet
61 ogledov

Begunci na otoku Lezbos: "Čudim se, da še nihče ni zmrznil!"

Lesbos begunci sneg EPA
Snežni metež prekril šotorišče s štiri tisoč begunci na grškem otoku Lezbos. Usoda otrok, žensk in starejših brez zimskih oblačil negotova. "Čudim se, da še nihče ni umrl," poudarja domačinka in prostovoljka Philippa Kempson, ki je na spletu objavila video posnetek razdejanja.

Sneg je v preteklih dneh povsem prekril begunski center Moria na grškem otoku Lezbos, kjer se zadržuje okoli štiri tisoč ljudi. Po navedbah agencije združenih narodov za begunce bodo zaradi nevzdržnih razmer preselili 120 žensk, otrok in starejših preselili v hotele.

Čeprav grške oblasti zagotavljajo nasprotno, prostovoljci poudarjajo, da številni prebežniki še vedno nimajo strehe nad glavo in morajo živeti v šotorih.

Lesbos begunci sneg | Avtor: EPA EPA

"Beguncev in prebežnikov, ki bi morali živeti na mrazu, ni več," je včeraj dejal grški minister za migracije Yiannis Mouzala in poudaril, da v šotorih živi le še peščica beguncev v Solunu in Atenah.

Šotorišče uničil sneg

Prostovoljka in domačinka z grškega otoka Lezbos je objavila video posnetek tamkajšnjega begunskega centra, ki ga je povsem prekril sneg in uničil številne šotore.

"Čudim se, da se nihče ni umrl," je povedala Kempsonova, ki skupaj z možem že drugo leto pomaga prebežnikom. Letošnja zima je po njihovih besedah najhujša v zadnjih 15 letih.

Številni ljudje, ki živijo v begunskem središču, nimajo zimskih oblačil in obutve, zato so zdravniki obravnavali več primerov podhladitve.

"Vreme je že kar nekaj časa grdo, temperature so nizke. Ljudje pa mislijo, da je v Grčiji večno poletje. Žal ni tako," poudarja Ella Carlquist, ustanoviteljica humanitarne organizacije Združena pomoč.

"Begunci postajajo brezdomci brez prihodnosti!"

Lia Gogou, ki sodeluje z organizacij Amnesty International pa poudarja, da zmrzujejo tudi ljudje, ki živijo v zabojnikih. Temperature zunaj so prenizke, da bi lahko prostore primerno ogreli, pravi.

Prosilcem za azil dovolijo premestitev na celino po tem, ko izpolnijo cel kup zahtev, ki pa jih ovirajo številni dejavniki, najbolj pomanjkanje prostora na celini.

"To je povsem nehumano. Ljudje tukaj tičijo tudi več kot eno leto. Kako lahko kdo pričakuje, da bodo preživeli," se sprašuje Carlquistova in dodaja: "Kar se nam dogaja tukaj, niso begunci. To so tisoči brezdomcev brez prihodnosti!"

Lesbos begunci sneg | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar praufo
    praufo 12:26 11.januar 2017.

    čakam, da tramp dobi volan v roke, pa da začne pucat tole štalo, to več nikamor ne pelje, ker če se bo to nadaljevalo, kar si nekateri želijo, v evropi ne bo več za živet

  • mph 11:30 11.januar 2017.

    Ponudili so menda 200 mošej zgradit kot "pomoč". Ene dodatna več ne bi smela nastat na EU tleh, in razmislit kaj naredit z obstoječimi. In opažam, da mi najbolj nestrpna religija na svetu, vedno bolj dviga pritisk.

  • primozzm 02:09 11.januar 2017.

    prav savdska arabija in jemen ekstremno močno podpirata muslimansko invazijo v evropo on to z denarjem od nafte. njim prov paše da mamo mi v evropi resne težave, tud na političnem nivoju, kot z vprašanjem državne varnosti. njihov namen se ...prikaži več je infiltrirat v vse sloje družbe in počasi prevzet oblast. potem bo pa tko kot v času stalinizma, ko so mel farji zelo veliko moč nad ljudmi poleg partije. če si mel kej proti partiji ti je trda predla, tole z islamom je pa še hujš