Slovenija > Črna kronika
41 ogledov

Dobili več mesecev zaradi tihotapljenja školjk

Hrvaška policija Žurnal24 main
Reško sodišče je v ponedeljek obsodilo četverico iz Umaga na večmesečne zaporne kazni zaradi tihotapljenja dobre tone morskih datljev in drugih školjk v Slovenijo. Dvema bodo tudi odvzeli plovila. Obsojenih, ki so dobili med sedem in 13 mesecev zapora, med objavo razsodbe ni bilo na sodišču.

Prvoobtoženi Mladen Jović je bil obsojen na 13 mesecev zapora, Zoran Milošević na deset mesecev, Elvis Palčić na sedem mesecev in Tomislav Bašić na šest mesecev zapora. Miloševiću in Bašiću bodo odvzeli plovila, s katerimi je skupina tihotapila školjke.

Jović je organiziral nabiranje školjk, z ostalimi tremi hrvaškimi državljani pa se je dogovoril za prevoz školjk z njihovimi gliserji v Slovenijo. V Izoli naj bi tihotapce čakal Bojan Krajnc, ki ga je najel Miran Bembič po dogovoru z Jovićem, je ob začetku sojenja julija lani poročal Novi list.

Bembiča so slovenski policisti avgusta 2010 ustavili pri Bertokih in v njegovem avtomobilu našli 18 vreč morskih datljev ter 25 kilogramov drugih zaščitenih školjk.

Pretihotapili več kot tono školjk

Kot je v ponedeljek pojasnila sodnica Jesenka Kovačić, so med sojenjem potrdili obtožnico Urada za boj proti korupcijo in organiziranemu kriminalu (Uskok), da je četverica v drugi polovici leta 2010 organizirano v Slovenijo pretihotapila več kot tono morskih datljev, 20 kilogramov jakobovih pokrovač in tri kilograme ladink.

Gre za ogrožene vrste školjk, ki so na Hrvaškem zakonsko zaščitene in jih je prepovedano nabirati. Uskok je bremenil četverico, da so se združili v nedovoljeni trgovini z ogroženimi vrstami in da so državo oškodovali za milijonske zneske.

Ob začetku sojenja je reški Novi list poročal, da je bila škoda ocenjena na približno tri milijone kun (400.000 evrov). Z nabiranjem školjk so uničevali naravo, ker se lahko morske datlje nabira le tako, da se s kladivi ali podobnim orodjem razbije kamne in stene v morju in ob obali.

Cene morskih datljev v slovenskih restavracijah so lani dosegale približno 125 evrov za kilogram, tihotapci pa naj bi kilogram morskih datljev v Sloveniji prodajali za 34 evrov, je še poročal reški časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.