Slovenija > Črna kronika
17747 ogledov

Državo terja za 100.000 evrov, ker je zbolel za covidom

Covid-19 na Jesenicah
1/2
Profimedia Fotografija je simbolična.
Mariborčan Dragutin Srpak se je s koronavirusom okužil med prestajanjem zaporne kazni na Dobu.

Pandemija covida-19 je izbruhnila decembra 2019 na Kitajskem, prvega okuženega v Sloveniji so diagnosticirali 4. marca 2020. Bolezen se je zatem širila kot požar in zajela tudi zapore. Na Dobu pri Mirni je že marca med prvimi zbolel Mariborčan Dragutin Srpak, ki še vedno prestaja osemletno kazen zaradi tihotapljenja mamil.

Dragutin Srpak | Avtor: D. M. Dragutin Srpak se je na sodišče javljal prek videokonference. D. M.
Ker je kronični bolnik in bil leta 2010 tudi operiran na srcu, je vodstvo zapora že takoj, ko se je začelo govoriti o covidu-19, opozarjal na svoje slabo zdravstveno stanje in morebitne zaplete ob okužbi. Najprimernejša rešitev se mu je zdela namestitev v samsko sobo. Niso ga uslišali, zato zdaj na pravdnem oddelku novomeškega okrožnega sodišča državo toži za 100.000 evrov.

Čisto prvi se je v največjem slovenskem zaporu 17. marca pred štirimi leti v tamkajšnjem obratu podjetja JMW Fire sicer okužil zunanji delavec, a takrat je tam delal tudi Srpak. Očitno se je nalezel od njega.

Navodil se niso držali

Kot je pred sodnico Valerijo Ivanetič Karlič povedala tedanja vodja zavoda Lidija Pezdir Ristič, so se že v začetku tistega leta povezali z zdravstvenim domom Trebnje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter postopoma stopnjevali ukrepe, po izbruhu bolezni pa organizirali krizni štab. Zdravstveni dom jim je tudi posredoval seznam rizičnih oseb, med katerimi je bil Srpak, a zanj niso dobili posebnih navodil. Ko je dobil covid-19, so ga izolirali, nadzorovalo ga je zdravstveno osebje.

"Ne trdim, da ni bilo navodil, le v praksi jih niso izvajali, zaporniki niti za osnovno higieno niso skrbeli, kaj šele za razkuževanje in druge ukrepe. Poleg tega nas je bilo v sobi od 12 do 14 obsojencev, kar je bilo veliko več od tedaj veljavnega zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki je dovoljeval največ osem zapornikov v eni sobi," je Srpak po poročanju Slovenskih novic povedal na začetku pravde in podoživel, kako so ga peljali na pregled v novomeško bolnišnico, kjer so ugotovili, da nima težav s srcem, ampak korono. Posledice menda čuti še danes.

Dobili kartico za pet evrov

zapor Dob | Avtor: Živa Zakšek Želel je samsko sobo. Živa Zakšek
Če se je okužilo več arestantov, so cel trakt zaprli in jih dali za štiri tedne v karanteno, prebolelih pa niso vračali v isto sobo. Kako je bilo takrat, se je pred dnevi prek videokonference – za privedbo na sodišče je spet zmanjkalo pravosodnih policistov – spominjal Srpakov sojetnik Damir Š.: "Z Dragom sva bila skupaj, v sobi nas je bilo od devet do 14, odvisno od zasedenosti zapora. Zjutraj nas je na raportu ob steni stalo od 11 do 20, od ukrepov je bila le prepoved sprehodov pa tri obroke dnevno so nam dajali skozi lino. Kakšnih pisnih navodil o razkuževanju rok in drugih ukrepov se vsaj na začetku ne spomnim, samo zaklepanja v sobe, in da smo dobili različne družabne igre ter kartico za pet evrov, da smo lahko poklicali domače. Pazniki so samo rekli, da naj se pač pazimo, ker imamo problem in oni tudi."

Pojasnil je še, da zaščitnih mask niso kaj prida uporabljali: "Parkrat smo jih dobili, a ne vem, zakaj bi jih nosili, bili smo ves čas notri, tudi po en mesec."

Okužen je bil cel Dob

Sodnica Ivanetič Karličeva mu je oporekala, da so bila po Srpakovih besedah navodila obešena in na razpolago tudi razkužila ter mila, a jih zaporniki niso uporabljali. "Navodil se niso držali nič več in nič manj kot danes," je pribil Damir Š. in dodal, da je bilo koronavirusa veliko: "Okužen je bil cel Dob. Nekateri so se cepili, pa potem okužili."

Višja državna odvetnica Sonja Popovič in stranski intervenient Tatjana Kostrevc v imenu Zavarovalnice Sava, pri kateri je zavarovan zapor Dob pri Mirni – tudi za primere izgubljenih tožb – nista imeli vprašanj za pričo in dokazni postopek se je končal.

Dragutin Srpak bo sodbo prejel v mesecu dni in lahko samo upa, da bo uspešnejši, kot je bil leta 2010, ko je državo tožil za 4.000 evrov zaradi nehumanega prestajanja zaporne kazni (takrat je bil obsojen na devet let) in izgubil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 68
  • Primorec 18:36 07.januar 2024.

    Očitno je abonent zaporov, torej kriminalec. Bila je epidemija in kaj dosti se ni dalo narediti. Mislim, da provocira in zavaja. Je žrtev sistema? Žrtev je, ampak svojega obnašanja. Bednik.

  • rafal 14:32 07.januar 2024.

    Po faci se vidi, da je jajotov bratranec😉

  • borut08 13:17 07.januar 2024.

    Država še zlorablja med drugimi institucijami tudi zdravstvo z namenom,da te ustrahujejo,izsiljujejo,utišajo ter uničijo.Tako so meni namerno v UKCL uničili transplantirano ledvico,ker niso hoteli opraviti biopsijo in zdraviti temveč so namerno zavlacevali in prelagali.Vzporedno je država zlorabila tudi psihiatrijo,da me ...prikaži več prikaže kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca ter utiša.Glej moj FB.Instagram Borut Zabret.