Slovenija > Črna kronika
6788 ogledov

Gasilska afera: njihov predsednik naročil 150.000 voščilnic

Požar, gasilci, gašenje, ogenj Profimedia
Jani Podrepšek naj bi oškodoval Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, ki mu je predsedoval skoraj dva mandata. Zoper njega poteka civilni postopek na kranjskem sodišču, kazenski na ljubljanskem pa se je včeraj končal v njegovo korist.

Sedeminštiridesetletni Jani Podrepšek iz Velesovega je leta 2011 prejel državno priznanje za prostovoljstvo, dve leti kasneje postal ime tedna na Valu 202, 2014. pa je kandidiral za župana Cerkelj na Gorenjskem, a moral priznati premoč Francu Čebulju. Toda predvsem je bil predan gasilec, zaposlen je bil na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika in bil skoraj dva mandata predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilec (ZSPG). Skoraj zato, ker so ga marca 2015 razrešili. Zoper njega so sledile kazenske ovadbe in civilna tožba.

Jani Podrepšek | Avtor: Gorenjski glas/Matic Zorman Jani Podrepšek ob kandidaturi za župana. Gorenjski glas/Matic Zorman
Tudi avto na lizing

Kot je narekovala obtožnica, ki mu je očitala kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin, naj bi Podrepšek občasno dvigoval denar z računa ZSPG in ga prenakazoval na osebni račun ali račun svojega s.p., češ da ga je porabil za predsednikovanje. Na lizing v imenu združenja naj bi si privoščil škodo octavio, s katero se je vozil samo on. Posebno poglavje je bila organizacija dobrodelne akcije Tudi mi smo del vas, ki je potekala leta 2013 za pomoč pri gradnji nove osnovne šole dr. Ljudevita Pivka za otroke s posebnimi potrebami.

V ta namen je Podrepšek v kranjski Tiskarni Oman za menda skoraj 30.000 evrov naročil kar 15.000 paketov božično-novoletnih voščilnic, v vsakem jih je bilo deset. Za osem evrov so jih med drugim prodajali v štajerski šoli, gasilci pa ne, ker, kot so  včeraj zatrjevali na ljubljanskem okrožnem sodišču, sploh niso vedeli zanje. Z akcijo so se po svojih besedah seznanili šele prek medijev, potem, ko je že potekala.

Kot izhaja iz njihovih pričanj, bi moral Podrepšek za vse finančne odločitve dobiti soglasje upravnega odbora, vendar jim humanitarnega projekta ne na sejah ne na občnem zboru ni predstavil, čeprav je v svojem zagovoru zatrjeval, da ga je.

Šola ni videla niti evra

"V njegovem drugem mandatu je bilo vse manj obveščenosti," je včeraj pričal zdajšnji predsednik ZSPG Miran Korošak. Upravni odbor bi sicer podprl projekt, ne pa tudi tiska takšne količine voščilnic, ki se je resnično izkazala za pretirano. V promet jih je šel le majhen del, in še od tega izkupička naj bi 2.240 evrov pristalo na Podrepškovem osebnem računu, za kar pač "osebno nimam dokaza", je dodal Korošak. "Tistih 2.240 evrov ni bilo položenih na bančni račun ZSPG. Četudi bi obstajala gotovinska blagajna, jih ni bilo v bilanci. Sploh pa sem prejela zelo okrnjeno dokumentacijo," je zatrdila računovodkinja Urška Kotnik Hribernik. Mimogrede, ta denar bi morala dobiti šola, a menda ni prejela niti evra.

Čeprav akcija ni bila navedena v programu dela ZSPG za leto 2013 in zato gasilci zanjo niso vedeli, pa se je znašla v letnem finančnem poročilu. Zakaj torej upravni odbor takrat ni reagiral? "Finančna poročila smo potrjevali, ne spomnim pa se, da bi jih preverjali, saj smo Podrepšku zaupali. Po njegovi razrešitvi jih je pregledala računovodkinja in ugotovila neskladja," je pred sodnico Dejano Fekonjo povedal član upravnega odbora Črt Praprotnik. Poleg tega so bila finančna poročila običajno pozitivna, ali je bilo le nekaj desetakov minusa.

Blokiran tekoči račun

Korošak je bil bolj neposreden: "Ko smo začeli vrtati, so začeli iz omare padati okostnjaki, veliko je bilo odlivov in izvršb." Vrtati pa so začeli leta 2014, ko je imelo združenje zaradi dolgov celo blokiran tekoči račun! Vse dolgove, ki naj bi jih Podrepšek nakopal ZSPG, med drugim tudi do Tiskarne Oman, so po njegovi razrešitvi poplačali, za kar so potrebovali pet let.

Toda včeraj je ZSPG doživel hladen tuš. Po zaslišanju številnih prič je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od obtožbe in sodnica Fekonja je izrekla zavrnilno sodbo. Na to se ZSPG lahko pritoži in nadaljuje kazenski pregon, vendar na lastne stroške.

Vsekakor pa se še ni končala civilna pravda v Kranju, v kateri ZSPG od Podrepška zahteva 23.570 evrov. 

Komentarjev 21
  • munja 17:24 26.marec 2024.

    Zakaj se pri nas ne da nič dokazat, to me pa res zanima. Ali ni volje, ali so tisti, ki bi morali imeti stvari pod nadzorom nesposobni, ali so sami kaj dobili v žep in kradljivcem potem pogledali skozi prste. ...prikaži več Nihče več ne spoštuje zakonov in predpisov. Kaj se dogaja, da se nič ne dogaja in nič ne ukrene??!!

  • Naklonsky 16:53 26.marec 2024.

    No, ja… zato sem se po poplavah, ker sem tudi sam daroval zaobljubil, da nikoli - zares nikoli - ne bom daroval ali kupil kakršnegakoli izdelka ki ima ali bi imel karkoli opraviti z darovanjem! Hvala lepa! Darujem samo tistim, ...prikaži več ki jih ali jih bom osebno spoznal!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:58 26.marec 2024.

    Zaradi našega gnilega in slabo delujočega pravosodnega sistema vsak, ki ima priliko, vzame kar se mu ponuja. Tudi, če ga dobijo s prstom v marmeladi, se ne bo zgodilo noč drastičnega. Mogoče malo javnega linča, ki hitro potihne in kakšna ...prikaži več pogojna kazen. Torej, zakaj ne?!