Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Huje poškodovana dva kolesarja

Zdravniki in policija svetujejo kolesarjem, naj pri vožnji uporabljajo čelado. ( Žurnal24 main
V sredo sta se zgodili dve prometni nesreči, v katerih sta se hudo poškodovala dva kolesarja. Policisti in zdravniki poudarjajo nujnost uporabe zaščitne čelade.

Prva nesreča se je zgodila v sredo okoli pol enih popoldan, ko je 36-letna kolesarka vozila po kolesarski stezi na Ljubljanski cesti na Vrhniki. Med vožnjo se je v ogrodje kolesa zapletla nakupovalna vrečka, zato je kolesarka padla na pločnik. Skupaj z njo je padel tudi otrok, ki ga je prevažala na homologiranem sedežu.

Otrok je pri padcu utrpel hude poškodbe, zato je bil z reševalnim vozilom prepeljan v UKC Ljubljana. Ne kolesarka ne otrok nista uporabljala čelade. Za otroke je čelada sicer obvezna.

Druga nesreča se je zgodila v sredo zvečer, okoli pol enajstih. 53-letnik iz okolice Lenarta se je v kraju Čagona s kolesom vozil v nasprotno smer, pri tem pa ni uporabljal luči. Trčil je v 18-letnega kolesarja, prav tako iz okolice Lenarta, ki prav tako ni uporabljal luči. V trku sta se oba poškodovala, starejši kolesar huje, mlajši pa lažje.

Letos 700 poškodb samo v UKCLJ
Matej Cimerman s kliničnega oddelka za travmatologijo v ljubljanskem kliničnem centru je povedal, da so letos obravnavali že več kot 700 poškodovanih kolesarjev. Poškodbe segajo od najbolj milih do težkih udarcev, zvinov, zlomov in celo poškodb možganov. Najpogosteje so razlogi za poškodbe prometne nesreče v mestu, mnogo je tudi poškodb pri gorskem kolesarjenju.

Nujna uporaba čelade
Cimerman poudarja nujnost uporabe kolesarske čelade, poleg tega pa svetuje, naj bodo kolesarji med vožnjo "previdni še za ostale udeležence v prometu". Opozoril je tudi, da se nekateri kolesarji obnašajo, kot da so na cesti sami.

"Kolesarji se morajo zavedati, da so šibkejši člen v prometu. Skušajo naj predvideti poteze drugih udeležencev v prometu, zlasti avtomobilistov," pravi Cimerman, ki izpostavlja realnost "zakona močnejšega" v prometu.

Na uporabo čelad opozarjajo tudi na policiji, in sicer tako pri otrocih kot pri odraslih. Hkrati policisti opozarjajo na previdnost tudi ob prevažanju različnih predmetov na kolesu, saj zmanjšujejo stabilnost kolesa in so lahko vzrok za nepredvidljive dogodke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.