Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Med gašenjem obležal na pogorišču

Travniški požar Shutterstock
V dveh travniških požarih sta v četrtek umrla 65- in 80-letni moški.

Popoldne je zagorelo v bližini Vrabč v Občini Sežana. Na kraju požara so našli mrtvega 80-letnega moškega iz okolice Sežane. Po podatkih policije je v vinogradu kuril podrast, pri čemer pa mu je ogenj ušel izpod nadzora in se razširil v bližnji gozd. Med gašenjem je obležal na pogorišču. Odrejena je bila sanitarna obdukcija.

Požar je zajel okoli pol hektara površine. Pogasili so ga gasilci ZGRS Sežana in PGD Štjak. 

Med kurjenjem trave umrl

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so včeraj zgodaj popoldne na travniku v Litiji našli mrtvega 65-letnega moškega. Tudi ta je kuril travo, pri tem pa "iz za zdaj neznanega vzroka umrl". Policija je odredila obdukcijo, so pa že potrdili, da smrt ni bila posledica kaznivega dejanja.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je v Konjšici v Občini Litija travniški požar izbruhnil okoli 14.30. Požar, ki je zajel okoli 2.000 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Polšnik.

Kaj je treba upoštevati

V zadnjih dneh je bilo po vsej državi več travniških požarov. Da bi se izognili nevarnim razmeram, je treba pri kurjenju v naravi izvesti ustrezne preventivne ukrepe.

  • Urediti je treba kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom; prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti od gozda oddaljeno vsaj 50 metrov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov.

  • Kurišče je treba zavarovati in nadzorovati ves čas kurjenja.

  • Po kurjenju je treba pogasiti ogenj in žerjavico ter kurišče pokriti z negorljivim materialom.

  • Ob povprečni hitrosti vetra, večji od šest metrov na sekundo, ali ob sunkih vetra, močnejših od deset metrov na sekundo, je treba prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj.

  • Pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju se ne smejo uporabljati gorljive tekočine ali materiali, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Kaj storiti, če se požar razširi?

Če opazimo manjši požar v naravi, ga poskušamo omejiti oziroma pogasiti z razpoložljivimi sredstvi: vejami, vodo, zemljo, peskom in podobnim. Požar je treba vedno gasiti v smeri vetra, tako da nas ne ovirajo dim in plameni. Če požara ni mogoče pogasiti, se umaknemo na varne površine.

O požaru je treba takoj obvestiti center za obveščanje na številko 112. Pri tem je treba podati natančno lokacijo požara in podati čim več podatkov o požaru. Pri tem je treba izpostaviti podatke o tem, kaj gori, v kakšnem obsegu, kako hitro in kam se požar širi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.