Slovenija > Črna kronika
9695 ogledov

Morilca lastne matere skrila v omaro

Nož Profimedia
Marjana Elemirja Rozmana so zaradi poskusa uboja, povzročitve telesne poškodbe ter nasilništva obsodili na 11 let in11 mesecev zapora.

Štiriinšestdesetletni Marjan Elemir Rozman je vajen rešetk, za katere se bo vrnil še za skoraj 12 let. V preteklosti je bil obsojen celo na višjo, 14-letno zaporno kazen, ker je decembra 1998 v Gibini v Prlekiji lastno mater po prepiru ustrelil z lovsko puško, nato pa njeno truplo z bagrom zakopal na dvorišču. Po predčasnem prihodu na prostost je ukradel beemveja in vlomil v hišo, iz katere je odnesel denar, tehnične predmete in oblačila. Seveda so ga spet zaprli.

Marjan Elemir Rozman | Avtor: D. M. D. M.
Počutil se je kot preganjana žival

Tokrat se je pred ljubljansko okrožno sodnico Majo Povhe vnovič zagovarjal zaradi kaznivega dejanja zoper življenje in telo.

Najprej naj bi leta 2021 skušal pokončati Sandija Š., bivšega partnerja Andreje L., ta ga je obiskovala že, ko je bil drugič v zaporu. Pripovedovala naj bi mu, da je bil Sandi nasilen do nje, celo z železno palico naj bi jo pretepal, bil je tudi grob do njune hčerke, zato se je odselila.

Prvega septembra predlani je Sandi Š. prišel v ljubljanski Zalog, kjer sta živela Rozman in Andreja. Butal naj bi po njunih vratih, kričal, koga ima pri sebi, in skušal nasilno vstopiti. Andreja ni hotela, da bi pri njej videl Rozmana, zato mu je rekla, naj se skrije v omaro. Sandiju se je nazadnje le uspelo prebiti v stanovanje, splezal je skozi spalnično okno. Kot je zatrjeval Rozman, naj bi se drl na Andrejo, kje da ima "jebača", jo udaril z bokserjem in se nato lotil še njega ter ga poškodoval. Takrat naj bi, tako obtožnica, zagrabil nož in Sandija ranil po trebuhu, ko mu ga je Andreja iztrgala iz rok, pa vzel drugega in ga še porezal po vratu. "Od stresa in občutka ogroženosti me je bilo zelo strah. Počutil sem se kot preganjana žival," je na sojenju izjavil Rozman, ki naj bi nož naslednjič vihtel 12. januarja lani.

Zbežala k sosedi

Takrat naj bi ga Andreja L., sicer odvisnica od drog, razjezila, ker ni pristala na seks z njim. Zabodel naj bi jo v vrat ter zagrozil, da ji bo odrezal glavo in jo odnesel na stopnišče. Potem ko sta popila nekaj žganja, ona zato, da bi se pomirila, in je on odšel v drugo sobo, je v copatih zbežala k sosedi. Rozman je razlagal drugače, da je Andreja hotela denar za mamila, ker pa se ji ni pustil izsiljevati, naj bi si sama nastavila nož na vrat, češ, naj jo zakolje. Ko ji ga je potegnil iz rok naj bi se po nesreči poškodovala.

Tožilka Maša Podlipnik je za dva poskusa uboja in nasilništvo včeraj predlagala enotno kazen 16 let in pet mesecev zapora, Rozmanova zagovornica, odvetnica Monika Poje, pa oprostitev. Senat je sklenil, da v primeru nasilja nad Andrejo L. ni šlo za poskus uboja, temveč povzročitev lahke telesne poškodbe, mu je pa v enotno kazen 11 let in 11 mesecev zapora vštel še leto tri mesece aresta, na katerega je bil obsojen lani v Novem mestu zaradi 28 gramov konoplje, ki jo skrival na Dobu.

Komentarjev 2
  • McBobo 16:06 02.marec 2024.

    Za take je potrebno nujno uvesti smrtno kazen. Če bi bil usmrčen po uboju svoje mame zdaj nebi več mogel delati sra... sicer pa lepa druščina; mamilarka, morilec, še en zdrahar.

  • Naklonsky 13:07 02.marec 2024.

    Zakaj je ukinjena javna usmrtitev zločincev?