Slovenija > Črna kronika
9871 ogledov

Po dobrih treh mesecih razvozlali detomor v Grosuplju

Dojenček roka Profimedia
Ljubljanski kriminalisti so zaključili s preiskavo okoliščin smrti novorojenčka, ki so ga novembra našli na smetišču Špaja dolina v bližini Grosuplja.

Policiji je z zbranimi dokazi uspelo identificirati 30-letno mamo novorojenčka, ki je utemeljeno osumljena detomora. Policija je mamo konec februarja kazensko ovadila in ovadbo posredovala pristojnemu tožilstvu v Ljubljani, je povedal Goran Novak, predstavnik oddelka za splošno kriminaliteto sektorja kriminalistične policije policijske uprave (PU) Ljubljana.

V preiskavi so potrdili, da je bil otrok živorojen in da je njegova smrt posledica kaznivega dejanja. Mati ni v pripou niti ni bila privedena pred preiskovalnega sodnika, ker ni bilo pripornih nalogov. 

Novak je potrdil, da je mama z območja Grosuplja. Kako so jo odkrili, ni želel razkriti, dejal pa je, da v tovrstnih primerih pri preiskavah najbolj pomagajo občani. Policija je s forenzičnimi preiskavami potrdila, da je omenjeno dejanje storila ona. 

O tem, kje je bil otrok rojen in o tem iz kakšnega socialnega okolja prihaja mati, Novak ni želel govoriti. Potrdil pa je, da je bil otrok odvržen v smeti. 

Policija 30-letnice pred tem ni obravnavala za kazniva dejanja.

Spomnimo, delavci komunalne službe so 19. novembra zjutraj med sortiranjem odpadkov na odlagališču Špaja dolina našli truplo dojenčka. Policija je opravila ogled mesta najdbe. Truplo dojenčka moškega spola so prepeljali na Inštitut za sodno medicino, kjer so opravili obdukcijo

Policija je takrat sporočila, da je šlo za novorojenega otroka, ni pa bilo takrat še jasno, koliko časa je minilo med porodom in najdbo trupla. 

Po slovenski zakonodaji se detomor kaznuje z zaporom do treh let. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar jate
    jate 19:31 02.marec 2023.

    samo 3 leta???? dajte ji odstranit maternico da ne bo več rojevala in morila, bi raje otroka dala posvojiteljem če ni mogla zanj skrbet

  • Vasilij Vasquez 18:37 02.marec 2023.

    Babe majo trajno imuniteto pred umori lastnih otrok. Kazen da te srat prime

  • miho 16:34 02.marec 2023.

    Zakaj otroka ne popravijo in ga dajo v posvojitev?