Slovenija > Črna kronika
1519 ogledov

Policisti so jim sledili skoraj dve leti

Zaseg orožja
1/5
GPU
Zahodno Evropo so oskrbovali z orožjem z Balkana.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so skupaj s preiskovalci Policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj in Koper v okviru mednarodne kriminalistične preiskave razbili mednarodno hudodelsko združbo. V preiskavi so sodelovali tudi z varnostnimi organi Hrvaške, Italije in Španije ter Europolom, Interpolom in ameriško agencijo za boj proti drogam DEA. 

Od septembra 2016 so na podlagi usmerjanja specializiranega državnega tožilstva zbirali obvestila in dokaze tako z izvajanjem klasičnih kot prikritih ukrepov. Najprej so identificirali 65-letnega državljana Slovenije, za katerega so ugotovili, da se ukvarja s preprodajo posameznih kosov orožja v Sloveniji, in njegove najtesnejše sodelavce, šest sostorilcev, starih med 43 in 73 let. Zaznali so sodelovanje s hrvaškimi državljani, zato so se naši varnostni organi takoj povezali s hrvaško policijo.

Opravili več navideznih odkupov

Januarja 2017 so opravili prvi zaseg več kosov različnega orožja, je povedal direktor NPU Darko Majhenič. Na podlagi ustreznih dovoljenj so nato od julija 2017 do maja 2018 opravili osem navideznih odkupov orožja ter dva zasega droge. Na podlagi izsledkov navideznih odkupov in zasegov so identificirali še preostale osumljence, večinoma slovenske državljane. 

Poleg tega so identificirali tudi hrvaškega državljana, ki je proti plačilu skrbel za vnos orožja iz Hrvaške v Slovenijo preko zelene meje. Močan mednarodni vidik je preiskavi dodala identifikacija 49-letnega bosanskega državljana s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Gre za enega večjih tihotapcev orožja, ki ima močne zveze pri dobaviteljih v Bosni in Hercegovini.  

V sodelovanju s tujimi varnostnimi organi so ugotovili, da je organiziral tihotapljenje večjih količin orožja v Milano, Marseille in Barcelono. Novembra 2017 so prestregli transport v Marseille, aprila 2018 pa so v italijanski Gorici prestregli kurirja, namenjenega v Barcelono. 

Pridobili 40.000 evrov

Orožje je bilo v večini primerov namenjeno združbam zahodnega Balkana, ki imajo svoje celice v večjih državah EU in se ukvarjajo s tihotapljenjem droge iz Južne Amerike. Osnovno vodilo združbe je bilo pridobivanje premoženjske koristi. Po do zdaj zbranih podatkih so osumljenci s tem pridobili za okoli 40.000 evrov premoženjske koristi. 

V zaključni akciji je sodelovalo približno 100 policistov, 60 kriminalistov iz različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. V 39 hišnih preiskavah  in 38 preiskavagh avtomobilov so poleg orožja zasegli tudi vrsto elektronskih naprav in mobilnih telefonov, ki so jih osumljenci uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj. 

Hkrati s hišnimi preiskavami v Sloveniji so te potekale tudi na Hrvaškem in v Španiji. V 25 hišnih preiskavah na Hrvaškem so prijeli 15 osumljencev, zasegli orožje in večje število naboje. Pridržali so šest oseb, zoper katere je preiskovalni sodnik odredil pripor. 

V Španiji sta bili do zdaj opravljeni dve hišni preiskavi, a se tam preiskava še nadaljuje. 

Orožja je še ogromno

Robi Ribič iz sektorja za organizirano kriminaliteto pri NPU je pojasnil, da je zahodna balkanska pot za tihotapljenje orožja še vedno zelo priljubljena. Po tej poti gre večinoma orožje s področja zahodnega Balkana, ki je bilo uporabljeno v jugoslovanski armadi. Opažajo sicer tudi posamezne primere, kjer gre za tihotapljenje posameznih kosov orožja na tedenski ravni.

Tihotapljeni predmeti večinoma pristanejo pri diaspori zahodno balkanskih držav v Nemčiji, skandinavskih državah in na Nizozemskem, v manjši meri tudi v drugih državah EU. Na področju zahodnega Balkana je še veliko orožja, tako ukradenega iz nekdanjih vojaških skladišč kot kosov, ki jih imajo posamezniki doma za zaščito in so ga zaradi ekonomskih razmer prisiljeni prodati. Koliko orožja se pretihotapi preko ozemlja Slovenije ni mogoče oceniti. Slovenija nastopa kot tranzitna država, le v posameznih primerih kot ciljna. 

Največji izziv za varnostne organe predstavlja prepovedan promet preko temnega neta, predelano plinsko orožje, reaktivirano orožje. Veliko orožja potuje tudi v poštnih pošiljkah zaradi prostega pretoka blaga in storitev v EU. 

Za omenjena dejanja je zagrožena kazen od 1 do 10 let zapora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 19:23 18.junij 2018.

    Preprodaja orožja v imenu države ! .............. avtorjev Mateja Šurca in Blaža Zgage . Berite bratje .