Slovenija > Črna kronika
25 ogledov

Ponoči desetkrat poklical policiste

V OKC Maribor, kjer delajo v eni izmeni štirje operaterji, prejmejo 106 telefons Žurnal24 main
"vsak tak (nepotreben) klic jemlje interventno linijo drugemu, ki v nekem trenutku morda nujno potrebuje pomoč, pa je ne more dobiti," opozarja predstavnik gorenjskih policistov.

Operativno-komunikacijski center (OKC) kranjske policijske uprave je včeraj med 1.30 in 8. uro na  interventno številko 113 desetkrat poklical starejši občan iz okolice Tolmina, da bi se s policisti pogovarjal. "Policisti so se na  njegove klice sicer vedno odzvali, vendar je občan s svojim ravnanjem povzročal hudo motnjo pri učinkovitem zagotavljanju pomoči ljudem na interventni številki policije," je zapisal Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

Kos še opozarja, da je povsem normalno, če na telefonsko številko pokliče udeleženec ali priča
prometne nesreče, žrtev ali priča nezakonitega dejanja in prijavi sum kaznivih dejanj ali pa sporoči podatke o ljudeh, ki bi lahko na nekem kraju izvrševali prekrške ali kazniva dejanja. Pokliče lahko tudi vsakdo, ki meni, da je moten javni red in mir ali da bi lahko policija na drug način poskrbela  za njegovo varnost. Dodaja, da policisti sprejemajo tudi druge klice in jih v postopkih ustrezno vrednotijo, da bi zagotavljali pravico ljudi do osebnega dostojanstva in varnosti, kar je ena od temeljnih človekovih  pravic."

"Nesprejemljivo pa je ravnanje ljudi, tudi izpostavljenega starejšega občana, ki niso v stiski ali ne potrebujejo pomoči  policije, pa vseeno večkrat dnevno kličejo na interventno številko 113, da bi  se zgolj in samo pogovarjali. Vedeti je potrebno, da vsak tak (nepotreben) klic jemlje interventno linijo drugemu, ki v nekem trenutku morda nujno potrebuje pomoč, pa je ne more dobiti," opozarja Kos.

Prepovedana je tudi zloraba klica v sili, ravnanje pa je prekršek, če klicatelj večkrat in z enakim  namenom kliče številko za klic v sili, vsebina klica pa ni taka, da bi jo obravnaval kateri koli organ, ki je v Republiki  Sloveniji  določen za sprejem nujnih klicev, še pojasnjuje Kos.

Kršitelj se za prekršek  kaznuje z globo od 200 do 500 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.