Slovenija > Črna kronika
67 ogledov

Psihiatra sodišče še ni klicalo

Sodišče v Avstriji še ni sporočilo, kdaj bo domov vrnilo domnevnega morilca Roberta Supančiča, ki ga je tamkajšnja policija prijela v soboto.

Robert Supančič | Avtor: Policija Policija
Zaenkrat še ni znano, kdaj točno se bo v Slovenijo vrnil 33-letni Robert Supančič, ki naj bi minuli konec tedna brutalno napadel in umoril očeta. Odkar so ga nekaj ur po dogodku prijeli v okolici Dunaja namreč čaka, da ga bodon avstrijski pravosodni organi izročili nazaj Sloveniji.

"Iz dokumentacije, ki jo je sodišču posredovala policijska uprava (PU) Maribor, izhaja, da je bila Robertu Supančiču v Avstriji odvzeta prostost. Kdaj bo odločeno o predaji pa nimamo podatkov," pojasnjujejo na mariborskem okrožnem sodišču.

Odgovora iz Avstrije še ni

Sodišče je že dan po umoru in Supančičevemu prijetju zahtevalo njegovo izročitev. "Dežurni preiskovalni sodnik je izdal evropski nalog za prijetje in predajo zoper omenjenega, zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora. Evropski nalog za prijetje in predajo je bil posredovan avstrijskim pravosodnim organom. Odločitev avstrijskih pravosodnih organov pa še ni znana," dodajajo na sodišču.

Za zdaj torej niti ni jasno, ali se Avstrija z izročitvijo sploh strinja oziroma ali jo bo sploh dovolila. Supančiču naj bi sicer že odredili izročitveni pripor, ni pa tudi znano ali ga je tamkajšnje sodišče že zaslišalo.

Za klic psihiatra je še prezgodaj

Supančič je leta 2003 do smrti zabodel tudi mamo, zaradi česar mu je sodišče izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Sodni izvedenec psihiater je tedaj ocenil, da se Supančič zaradi hudih duševnih motenj, čustvenih in podobnih težav, ni bil sposoben zavedati posledic takšnega napada na mamo, da je torej moril neprišteven.

Prav zaradi tega pa je pričakovati, da bo sodišče podobno ravnalo tudi tokrat. A zaenkrat se sodišče o tem še ni opredeljevalo. "Glede na dejstvo, da Robert Supančič še ni bil predan Sloveniji in da zoper njega še ni bila vložena zahteva za preiskavo ali kakšen drug obtožni akt, je o pritegnitvi sodnega izvedenca medicinske stroke - psihiatra oz. drugih morebitnih preiskovalnih dejanjih preuranjeno govoriti," še poudarjajo na sodišču.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:18 11.december 2014.

    Mislim , da ga je potrebno zapreti v preiskovalni zapor , ne pa ga klicati za novo mnenje . On je svoje povedal in to kar je naredil je za arest !