Slovenija > Črna kronika
41 ogledov

Robičeva smrt: voznik pod mejo

Nesreča se je zgodila na ozki gozdni poti. (Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Voznik, udeležen v nesreči, v kateri je umrl vrhunski kolesar Jure Robič, je vozil pod vplivom alkohola, vendar je bila stopnja le-tega znotraj dovoljene meje.

Strokovna analiza Inštituta za sodno medicino iz Ljubljane je pokazala, da je imel voznik avtomobila v času nesreče najmanj 0,21 g alkohola na kilogram krvi, medtem ko je dovoljena meja 0,50 g/kg, je za Žurnal24 pojasnil Leon Keder iz PU Kranj.

Policija je zoper voznika na tožilstvo podalo kazensko ovadbo zaradi suma povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Zagrožena kazen za tovrstno nesrečo s smrtnimi posledicami je zapor do osmih let in prepoved vožnje motornega vozila. Po naših virih sicer voznik v preteklih letih ni bil nikoli kaznovan zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Izsledkov analiz Jureta Robiča še niso prejeli, ko jih bodo, bo ovadba ustrezno dopolnjena, je še pojasnil Keder.

24. septembra je na ozki makadamski cesti na Plavškem Rovtu nad Jesenicami prišlo do silovitega trčenja med kolesarjem Robičem in 55-letnim voznikom avtomobila. 45-letni Robič je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Ekstremni športniki, ki jim je slog vožnje kolesarjev po okolici kraja tragedije znan, sicer dopuščajo možnost, da je "k nesreči najverjetneje prispevala predvsem hitrost kolesarja".

Obvestilo uredništva: zaradi pietete do pokojnika je možnost komentiranja onemogočena.