Slovenija > Črna kronika
755 ogledov

Sodnikom bi k plači dodali dobrih 1000 evrov

Odškodnina, sodišče Profimedia
Sodni svet je dodatek v višini 1071 evrov bruto označil za začasno rešitev.

Na sodniško stavko se je končno konstruktivno odzval tudi Sodni svet, to je državni organ, ki ga ustava ne umešča v nobeno vejo oblasti, zadolžen pa je za zaščito neodvisnosti sodstva.

Po njihovem predlogu, ki ga je predstavil predsednik Vladimir Horvat, bi sodnikom za opravljanje funkcije zagotovili dodatek v višini 1071,59 evrov bruto, ki bi ga izplačali mesečno od 1. junija lani, torej od izdaje ustavne odločbe, ki pa ni bila izvršena. To je bila že ideja ministrstva za pravosodje, ki jo Sodni svet ocenjuje kot primerno začasno in delno rešitev.

Nadaljujejo s stavko

Sodni svet bo najkasneje do torka na ustavno sodišče tudi vložil zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo plače sodnikov, ter predlagal nujno in prednostjo obravnavo.

Horvat je pojasnil, da izvršitev ustavne odločbe ni vezana na urejanje plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba so namreč v četrtek sporočili, da so plače sodnikov neustrezne, a izpostavili, da je uresničitev navedene ustavne odločbe vezana na uveljavitev celotne plačne reforme.

Sodniki medtem vztrajajo s protestnim ukrepom in bodo do 24. januarja opravljali le nujne, večinoma priporne obravnave. Se pa ob tem vsak sodnik posebej lahko odloči tudi za izpeljavo razpisanih nenujnih narokov.

Komentarjev 2
  • bobubob 14:40 12.januar 2024.

    Samo? No, pod to vlado bo za nekaj časa dovolj. Ko pride Janša, jim bo dal še. Kajti sodniki so nadodgovorni in nadpošteni ter seveda nadstrokovni. Niti videza o tem jim ni več treba vzdrževati. Tako kot 'zdravniki'. Jim kdo ...prikaži več kaj more? Pa politikom? Plebs ploska in je hvaležen, da ni še slabše. In vedno znova voli te iste leve in t.i. desne piromane, ki netijo požare in jih nato glasno hitijo gasit - z bencinom.

  • atamama 14:06 12.januar 2024.

    Ne maram Ruparja in kompanije in tudi nisem za zakon ulice. Mislim pa da tole s sodniki, tožilci in dohtarji presega ne samo meje dobrega okusa. Morda bi se naredil referendum o potrebnosti ustavnega sodišča, pa ne posvetovalni, kajne?