Slovenija > Črna kronika
4025 ogledov

Tako izgleda, ko sodišče meri hitrost

Rekonstrukcija umora na terenu
1/8
Anže Petkovšek Rekonstrukcija dogajanja na terenu v sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.
Umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Ljubljansko Okrožno sodišče je dopoldne z rekonstrukcijo dogajanja preverjalo, ali je imel Milko Novič 16. decembra 2014, ko naj bi v Ljubljani umoril Janka Jamnika, dovolj časa, da je v okoli 12 minutah prišel od svoje hiše do kraja umora. Od tega je namreč odvisen njegov alibi.

Jamnik je bil umorjen 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču pred restavracijo Via Bona na Viču v Ljubljani. Novič ima alibi do 19.28, ko je njegova hčerka s prijateljico odšla od doma. Novič je bil doma, v pižami, Jamnik pa je bil umorjen ob 19.38. Osumljenec bi se moral torej v tem času preobleči, oditi v klet po kolo, se odpeljati na štiri kilometre oddaljen kraj, kjer naj bi opravil zločin.

Rekonstrukcija umora na terenu | Avtor: Anže Petkovšek Rekonstrukcija dogajanja na terenu v sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Anže Petkovšek

Današnji ogled na terenu je vodil okrožni sodnik Zvijezdan Radonjić, predsednik senata, ki sodi Noviču. Pri ogledu so bili navzoči Milko Novič, njegov odvetnik Jože Hribernik, tožilka Blanka Žgajnar iz specializiranega državnega tožilstva, Radonjićeva strojepiska ter odvetnik Miha Kunič, ki zastopa ženo umorjenega Jamnika.

Meritve sodnika so pokazale, da bi Novič za pot do kraja dogodka, kjer je bil umorjen Jamnik - če bi se prej preoblekel, zaklenil vrata, šel v klet po pištolo in kolo - potreboval okrog 13 minut. Približno isto časa naj bi potreboval, če bi šel do mesta zločina z avtomobilom.

Pot s kolesom od Novičevega doma do parkirišča, kjer je bil umorjen Jamnik, je danes opravil uslužbenec sodišča.

Milko Novič Milko Novič Slovenija V ponovljenem sojenju bo šlo sodišče na teren

Odredba vrhovnega sodišča

Natančno preverjanje alibija v ponovnem sojenju je zahtevalo vrhovno sodišče, ko je razveljavilo prvotno obsodilno sodbo, ki je Noviču naložila 25 let zaporne kazni.

V svoji odločitvi je vrhovno sodišče med drugim zapisalo, da bo moralo v ponovljenem postopku sodišče z izvedbo predlaganih dokazov razčistiti predvsem s strani obrambe ponujeno možnost popolnega alibija oziroma ugotoviti, ali je sploh obstajala teoretična (fizikalna) možnost, da bi obsojenec prispel na kraj dejanja v času, ki mu je bil na voljo od odhoda hčere na fitnes.

Sojenje Noviču se bo nadaljevalo aprila.

Rekonstrukcija umora na terenu | Avtor: Anže Petkovšek Rekonstrukcija dogajanja na terenu v sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Anže Petkovšek

Milko Novič Milko Novič Slovenija Vrhovno sodišče Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 08:16 20.marec 2019.

    zakaj se sodišče ni osredotočilo na Jamnikove maile in telefonske razgovore? Zakaj se ni osredotočilo na to kdo je po umoru vlomil in odtujil dokumentacijo iz Jamnikove pisarne na KI? Zakaj se ni osredotočilo na to kdo je vlomil na ...prikaži več dan pogreba v Jamnikovo stanovanje? Edini odgovor je, zato ker je samo globoko vpleteno v to, da se ne odkrije pravega krivca.

  • Avatar Leon
    Leon 14:24 19.marec 2019.

    Ali kako spraviš kravo na bicikel ?

  • Buča Pepa 13:54 19.marec 2019.

    Zanimivo, drugi mediji navajajo 8 minut