Slovenija > Črna kronika
15360 ogledov

V vasi so ostali štirje: "Pomagamo gasilcem in gozdarjem. Ogenj je 300 m stran."

požar Kras Profimedia
Razmere na Krasu se ne umirjajo. Požar se približuje vasi Vojščica. Predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti nam je povedal, da je le še kakih 300 metrov stran.

V vasi Vojščica je bil znova sprožen alarm za splošno nevarnost. "Vas je prazna, v njej smo ostali le štirje domačini, ki pomagamo gasilcem in gozdarjem," za Žurnal24.si pove predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Robert Peras. Doda, da gasilci opravljajo svoje delo neumorno, tudi gozdarji, ki delajo poseke, da bi tudi na ta način preprečili širjenje ognja. 

"Čakamo, kaj bo," pove Peras in doda, da so vaščani - v vasi sicer živi 233 domačinov - odšli k sorodnikom, prijateljem, nekateri tudi v OŠ Komen. Zanje so, kot je povedal župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar poskrbljeno s hrano in vodo, oglasil se je tudi pristojni center za socialno delo, ki je ponudil psihosocialno pomoč, če bi jo kdo potreboval. 

Peras je dodal, da so nekateri vas zapustili že sinoči. "Tisti, ki so ostali doma, pa so spali zelo slabo. V takem dimu, stresu, strahu, je težko spat." Ljudi je strah za hiše, za imovino. Večina je sicer mirno zapustila domove, oditi ni želel le en domačin, ki ima hišo na robu gozda, a so ga nato prepričali. Težko je zapustiti vse za seboj. Vasi sicer ponoči niso zapustili gasilci. "Presodili so, da nima smisla, da je potrebno ostati buden in pripravljen." 

Peras za naš portal pove še, da so imeli nazadnje podobno situacijo v vasi leta 2003, nekaj let pred tem tudi nekaj podobnega. "Česa takšnega se sicer človek ne navadi. Rad bi povedal, da gasilci in gozdarji dajajo vse od sebe, za kar smo jim izredno hvaležni. Tudi ostali, vsi, ki pomagajo. Med ljudmi se čuti solidarnost. Mislim, da bomo v vasi kmalu pripravili dobrodelni koncert za gasilce." 

požar Kras | Avtor: Profimedia Profimedia

Z ognjem se bori več kot tisoč ljudi

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je pred tem v izjavi za medije spomnil, da so se razmere na goriškem Krasu sinoči izboljšale, nato pa sta se ponoči razplamtela dva velika požara, ob pojavu vetra pa se je dopoldne situacija še poslabšala. Trenutno se z ognjem bori 1100 ljudi, od tega je 1000 gasilcev.

Gasilci z vodo zalivajo nekatere lokalne prometnice, kjer bodo požar skušali ustaviti. Če jim to ne bo uspelo, bodo sile prerazporedili na prometnice nekoliko bližje Trstelju, ob tem pa jim bodo ves čas pomagale zračne sile. Naknadno so iz Civilne zaščite za Severno Primorsko sporočili, da je gašenje iz zraka oteženo, a se trudijo po najboljših močeh.

"V kolikor bi prišlo do preskoka, je velika nevarnost, da pride požar do naselij in potem bo treba reševati objekte," je opozoril minister za obrambo Marjan Šarec. po njegovih besedah trenutno ni ogrožen noben objekt. Z ognjenimi zublji se spopadajo trije helikopterji Slovenske vojske (SV), policijski helikopter, pa tudi avstrijski in hrvaški. Na poti je tudi slovaški helikopter. Dopoldne je pomagal tudi hrvaški kanader, ki pa se je zaradi nevarnih razmer umaknil, je pojasnil Šestan.

Požar na Krasu Slovenija Požar se je znova razplamtel: "Zadeve so resne" Požar na Krasu Slovenija Znova so se oglasile sirene, začela se je evakuacija

dezurni@styria-media.si