Slovenija > Črna kronika
4474 ogledov

Zdravniška afera vse bližje zastaranju

Kardiolog Matjaž Bunc Saša Despot Kardiolog dr. Matjaž Bunc
Afera Žilne opornice se bo očitno zavlekla, je sklepati po včerajšnjem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču. Možnosti, da bo sodni senat razsodil še pred zastaranjem primera prihodnje leto, je vse manj.

Zgodba o nabavi žilnih opornic ima dolgo brado. Že leta 2012 se je razvedelo, da jih slovenske bolnišnice pri domačih dobaviteljih naročajo po zasoljeni ceni: tudi po 1200 evrov namesto 400, kolikor stanejo v Nemčiji.

Afera je segla vse do državnega zbora, kjer jo je preiskovala komisija pod vodstvom poslanke SDS Jelke Godec, a po predkazenskem postopku, ki je zajel deset fizičnih oseb in dve pravni, je bila obtožnica vložena le zoper enega vodilnih slovenskih kardiologov dr. Matjaža Bunca zaradi nedovoljenega sprejemanja daril in nekdanjo direktorico podjetja Vasc-Med ter vodjo firme Animus Irmo Košutar Gašparić za njihovo nedovoljeno dajanje.

Služil naj bi s predavanji

Oba sta na predobravnavnih narokih krivdo zanikala. Po obtožnici, ki jo zastopa tožilec Luka Moljk, naj bi Košutar Gašparićeva  od julija 2012 do februarja 2013 Buncu, ta je bil strokovni član razpisne komisije in je imel kot mnenjski zdravnik vpliv na porabo medicinskega materiala pri izvajanju posegov, postopoma izročila skupaj 21.700 evrov, kot protiuslugo za dobavo t.i. koronarnih stentov prek javnih razpisov. Zadnji očitek iz obtožnice sega v februar 2015.

Oba sta na predobravnavnih narokih krivdo zanikala. Bunc, ki ga zagovarja odvetnica Nina Zidar Klemenčič, bo dokazoval, da je honorarje zaslužil v skladu z avtorskimi pogodbami za predavanja, učne delavnice in proktorstvo v Ljubljani, Celju in Portorožu, ki jih je sklenil z  z družbama Animus in Vasc-Med.

Dosegel delno izločitev dokazov

Tudi Košutar Gašparićevo zagovarja znan odvetnik, Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin in partnerji, ki je predobravnavnem naroku predlagal izločitev sodnika Srečka Škerbca in nekaterih dokazov. Ter deloma uspel: včeraj smo izvedeli, da bo Škerbec še naprej sodil, izločeni pa so dokazi v zvezi z zaslišanjem Košutar Gašparićeve pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Po Koščakovih besedah takrat ni bila opozorjena na privilegij zoper samoobtožbo, Jelka Godec pa jo je vabila na kavo zunaj državnega zbora in brez prisotnosti drugih članov komisije ter s tem ni spoštovala zakonske procedure.

Prihodnji scenarij bo bržkone takšen: tožilec Moljk se bo pritožil na pisni sklep o delni izključitvi dokazov, odvetnik Koščak pa na njegovo pritožbo in odločitev bo v vsakem primeru v rokah višjega sodišča. Šele potem se bo sojenje lahko nadaljevalo. Ura pa bije, saj bo dokazni postopek dolg, obramba bo med drugim predlagala kopico prič. Kazenski pregon bo zastaral čez dobro leto, aprila 2025.

Komentarjev 12
  • bobubob 09:34 06.februar 2024.

    Ponovno se vidi, kako ti politikanti vsi skupaj lepo živijo na račun naivnih in pišmeuharskih volilcev. Deli in vladaj oziroma, precej bolje, ščuvaj in sesaj. To je njihovo vodilo, mi pa jim veselo ploskamo in plačujemo njihove orgije in orgije ...prikaži več njihovih tujih gospodarjev. Res, volitve sploh niso več potrebne, saj imamo že praktično sistem, enak jugi - več imen a vsi v eni isti partiji. Kogarkoli od medijsko podprtih voliš, voliš Botra. Tudi med 'kovidom' so prav tako vsi prav lepo sodelovali.

  • jakec42 09:27 06.februar 2024.

    In sodniki bi višje plače,še teh si ne zaslužijo!

  • sandi76 09:23 06.februar 2024.

    Važno je, da še vedno stavkajo za astronomske plače, ki so že itak med najvišjimi v državi. Tisto o strokovnosti lahko kar pozabimo.