Slovenija
22 ogledov

Čufer na poseben sestanek v Dublin

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Finančni minister Uroš Čufer bo imel drevi v Dublinu poseben sestanek z najvišjimi predstavniki evroskupine, Evropske centralne banke, evropskega mehanizma za stabilnost ESM in Evropske komisije, so povedali viri pri EU.

Finančni minister Uroš Čufer se bo sestal s šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom, predsednikom Ekonomskega in finančnega odbora Thomasom Wieserjem, članom izvršilnega odbora ECB Jörgom Asmussenom, šefom ESM Klausom Reglingom in z evropskim komisarjem Ollijem Rehnom.

Predstavil jim bo načrt

Dan se bo sicer zjutraj začel z neformalnim zasedanjem finančnih ministrov članic območja evra. Na samem zasedanju po navedbah virov pri evroskupini razprava o Sloveniji ni predvidena, temveč bo Čufer kolegom le predstavil načrt nove vlade.

V evroskupini sicer poudarjajo, da po njihovih informacijah slovenska vlada ne namerava zaprositi za pomoč, a obenem opozarjajo, da Slovenija močno potrebuje reforme, med drugim v bančnem sektorju.

Sporočila iz evroskupine so podobna tistim iz Evropske komisije, kjer so v minulih dneh ostro posvarili, da so razmere resne in da se hitro slabšajo, a ocenili, da so še obvladljive, če bo nova vlada ukrepala naglo in odločno.

Razpravljali bodo o treh stebrih bančne unije

Glavne teme zasedanja evroskupine so sicer program pomoči za Ciper, podaljšanje ročnosti posojil za Portugalsko in Irsko ter neposredna pomoč bankam iz ESM. Pričakujejo se politične, a ne dokončne odločitve.

Po evroskupini se bo zgodaj popoldne začelo dvodnevno zasedanje vseh finančnih ministrov EU, ki bodo razpravljali o treh stebrih bančne unije - enotnem nadzoru, skupni shemi za jamstvo vlog in skladu za reševanje bančnih kriz - ter o davčnih utajah.

Na neformalnih zasedanjih se ministrom vselej pridružijo tudi guvernerji centralnih bank. V Dublinu bo tako tudi odhajajoči guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:16 12.april 2013.

    Finančni trgi in drugi stvori, fetišizem in psihologija ljudiPotrebuje torej Slovenija pomoč ali je ne potrebuje?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/919-financni-trgi-in-drugi-stvori-fetisizem-in-psihologija-ljudi