Slovenija
6443 ogledov

Dan po hudem udarcu vremena na tem območju nova nevarnost

Reševanje Škofja Loka Facebook
Stopili so skupaj, akcije so usklajene.

Na širšem škofjeloškem območju imajo po petkovih poplavah interventne službe tudi danes polne roke dela z vzpostavitvijo dostopnosti do posameznih zaselkov in hiš, ki so še vedno odrezane od sveta. Vse več težav povzročajo tudi zemeljski plazovi, ki ogrožajo več hiš.

Na Facebook strani Občine Škofja Loka so zapisali, da je danes na terenu 151 gasilk in gasilcev s 26 vozili, dve ekipi Gorske reševalne službe, pristojni vzdrževalci občinskih cest z vso mehanizacijo in Javno podjetje Komunala Škofja Loka. Vodstvi Civilne zaščite Škofja Loka in Gasilskega poveljstva uspešno usklajujeta vse akcije. Danes so uspeli doseči sicer neprehodne lokacije in vzpostaviti komunikacijo s tam živečimi osebami.

Uspešno je potekala evakuacija s helikopterjem nosečnice in starejše osebe, eno družino z dvema majhnima otrokoma pa so evakuirali s pomočjo Gorske reševalne službe. Eno družino smo nastanili v stanovanjsko enoto. Skupaj s prostovoljkami in prostovoljci - škofjeloškimi taborniki in skavti, ki so jih okrepili kranjski skavti -  so vzpostavili nastanitveni center za evakuiranje ljudi v Športni dvorani Trata.

Ob tem so ekipe na terenu skrbele vzpostavljanje prehodnosti povezav, za črpanje vode in mulja ter ostranjevanje naplavin in mulja. Izvedli so oglede poškodovanih mostov in organizacijo za pridobitve montažnih. Dopoldne je bil na ogledu tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

evakuacija s helikopterjem Škofja Loka poplave | Avtor: Andrej Leban Evakuacija s helikopterjem v Škofji Loki. Andrej Leban

Škoda je enormna, pravijo

Trenutno je stanje na terenu še vedno slabo, škoda je enormna, so še zapisali. Težava so tudi hudourniki, ker se zaradi dežja ne umirjajo in ne omogočajo nadaljne sanacije. Po vsej občini je res ogromno plazov, danes nekaj novih, še vedno nekateri ogrožajo hiše.

Komunala Škofja Loka je odpravila večino okvar, oskrba z vodo je motena v nekaj gospodinjstvih v vasi Na Logu, kar bodo sanirali jutri zjutraj, ter povsem motena na Visokem. Pitno vodo je še vedno potrebno prekuhavati. Pobiranje odpadkov po poplavah bo potekalo od jutri dalje. 

Škofja Loka poplave | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Težave tudi z elektriko

Na distribucijskem omrežju Elektra Gorenjska je prekinjena oskrba z električno energijo 430 uporabnikom na 33 transformatorskih postajah. Še vedno je prekinjena oskrba z elektriko v vaseh v Poljanski dolini med Zmincem in Gabrkom, prav tako je prekinjena oskrba z elektriko na Lubniku. Ekipe se bodo v prihodnjih dneh skušale prebiti do odrezanih področji in vzpostaviti zasilno oskrbo s pomočjo agregatov, kjer bo to mogoče. Vljudno prosijo, da se na teh področjih uporablja elektrika skrbno in le za nujne potrebe.

Tekom dneva so vzdrževalne ekipe skupaj s podizvajalci preverjali možnosti in skušali vzpostavljati zasilno oskrbo z agregati uporabnikom, kjer je bilo to mogoče. Na najbolj prizadetih področjih je voda odnesla vse električne povezave (daljnovode in kablovode), zato se bo pristopilo k izgradnji novih elektroenergetskih povezav takoj, ko se bodo razmere umirile in bodo omogočeni dostopi. Škoda je ogromna, odprava posledic bo dolgotrajna in zelo zahtevna.

Jutri zjutraj se bodo ekipe ponovno zbrale in nadaljevale z delom. Ekipe bodo okrepljene s prostovoljnimi gasilci in gasilkami iz Železnikov, Kranja in Bohinja. Prav tako pridejo na pomoč ekipe Slovenske vojske.

Gasilci Kotlje Poplave None Gasilci se niso vrnili. Kaj se dogaja? poplave Krška vas tako lahko pomagate Slovenija "Zdaj ni čas za praznjenje kleti, ampak za pomoč"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.