Slovenija
24 ogledov

Deset novih "Zuckerbergov"

Mark Zuckerberg Reuters
Mladi tehnološko-posovni "čarovniki", ki so milijonsko premoženje ustvarili pred 35 letom.

Mark Zuckerberg je postal eden najmlajših milijarderjev na svetu, ko je pri svojih 23 letih v študenrski sobici osnoval Facebook. Do 31. rojstnega dne je bila njegova družba vredna okoli devet, danes pa že preko 200 milijard USD.

A na različnih koncih sveta je še več mladih poslovno-tehnoloških čarovnikov, o katerih ste morda že ali pa še niste slišali.

1. Pavel Durov (30) je soustanovitelj priljubljenega ruskega družabnega omrežja VKontakte, ki ga uporablja več Rusov kot Facebook. Znan je kot "ruski Mark Zuckerberg" in je ob koncu lanskega leta zapustil Rusijo. Trdi, da želi vlada prevzeti nadzor nad njegovo družbo.

2. in 3. Patrick in John Collison (26) sta brata, ki sta na Irskem ustanovila Stripe, podjetje za spletno plačevanje. Trenutno je vredno 5 milijard dolarjev.

4. Quek Siu Rui (28) je zapustil šolo, da bi osnoval Carousell, hitro rastočo aplikacijo za neposredno prodajo med dvema osebama, ki je zelo priljubljena v Singapurju.

5. Yoshikazu Tanaka je leta 2010, ko je bil star 26. let, osnoval družbeno omrežje SNG Gree. Postal je najmlajši ustanovitelj podjetja, ki kotira na tokijski borzi, njegova vrednost pa je ocenjena na 1,7 milijard dolarjev.

6. Michael Litt (28) je kot del univerzitetnega projekta ustvaril video-marketinški startup Vidyard. Danes je eden najboljših kanadskih startupov in je vreden skoraj 26 milijonov dolarjev.

7. Daniel Ek (32) je ustanovitelj in predsednik uprave Spotify, ki je vredno okoli 400 milijonov ameriških dolarjev. A to ni njegova prva družba. Svoje prejšnje startupe je Šved prodal velikanom, kot so PayPal.

8. Gustavo Caetano (33) je Brazilec, ki je ustanovil Samba Tech. Sprva majhno podjetje za distribucijo mobilnih iger je sedaj največja spletna video platforma v Latinski Ameriki.

9. Mubarak Muyika (20) je mladenič iz Kenije, ki je svojo prvo firmo prodal za šestmestno vsoto, ko je bil star 16 let. Zdaj je izvršni direktor Zagacea, Kenijskega startupa, ki izdeluje proizvode za programsko opremo.

10. Deepak Ravindran (27) je zapustil fakulteto, da bi ustanovil podjetje Innoz, mobilni iskalnik, ki je zelo popularen v Indiji, kjer mobilni internet ni tako razširjen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.