Slovenija
71 ogledov

Doma imeli več kot 600 avtomobilskih delov

avtomobilski deli
1/11
PU Koper
Kriminalisti stopili na prste združbi, ki je popravljala avtomobile z ukradenimi deli in omenjene dele tudi razpečevala.

Četverica z obale, natančneje 30-letnik in 52-letnik iz okolice Kopra, ki se ukvarjata z avtokleparstvom in avtoličarstvom, ter 32-letnik in 62-letnik prav tako iz okolice Kopra, ki se ukvarjata z avtomehaniko, so osumljeni, da so si v daljšem časovnem obdobju pridobili večje število različnih delov ukradenih osebnih avtomobilov, z namenom nadaljnjega razpečevanja, točneje uporabe le-teh pri popravilih podobnih pokvarjenih in poškodovanih vozil, s čimer se sicer legalno ukvarjajo. Sumijo, da so takšne dele pridobili na črnem trgu rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov. 

Kriminalisti so oktobra lani ugotovili, da obstaja sum, da se je več oseb združilo tako zaradi tatvin osebnih avtomobilov in razstavljanja le-teh kot tudi zaradi nadaljnjega razpečevanja delov ukradenih osebnih avtomobilov. Kriminalisti sumijo, da so 59-letnik z območja Ljubljane ter 26- in 42-letnik z območja Kopra tatvine izvrševali tako v tujini kot doma. Ukradene avtomobile so razstavljali in skladiščili njihove dele na nekaterih svojih domačih naslovih kot tudi v večjem najetem prostoru na območju Izole. Del ukradenih osebnih avtomobilov je bil namenjen nadaljnjemu razpečevanju na črnem trgu rabljenih nadomestnih avtodelov. 

Kriminalisti in policisti PU Koper so med julijem in novembrom 2016 opravili več zahtevnejših preiskav različnih prostorov in vozil prej navedenih osumljencev in v zvezi s tem tri od njih tudi pridržali.

avtomobilski deli | Avtor: PU Koper PU Koper

avtomobilski deli | Avtor: PU Koper PU Koper

 

 

 

 

 

 

Zasegli več sto različnih delov

Zaradi suma, da gre za dele ukradenih motornih vozil, je bilo v okviru preiskav zaseženih okoli 600 različnih avtomobilskih delov. Do sedaj je bilo ugotovljeno, da že identificirani zaseženi deli motornih vozilpredstavljajo skupno 52 različnih ukradenih motornih vozil. V večini gre za dele osebnih avtomobilov znamke BMW, manj pa za vozila znamke Volkswagen, Mercedes, Audi in Citroen. Vozila, ki jim pripadajo do sedaj že identificirani deli, so bila v večini ukradena v zadnjih nekaj letih tako v Sloveniji - najmanj 10 vozil -  kot tudi v tujini, zlasti v Italiji, Švici inAvstriji. Zasežen je bil tudi kmetijski traktor, ukraden v letu 2016 na območju PU Koper. Postopki identifikacije vseh zaseženih še potekajo.

Po dosedanjih ugotovitvah gre v opisanih primerih za med seboj tako ali drugače povezane osumljence, saj so bili pri različnih preiskavah najdeni posamezni deli nekaterih istih ukradenih osebnih avtomobilov. 

Zoper osumljene bodo podane  kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj'velike tatvine' in 'prikrivanja'.  Zagrožena  zaporna  kazen za kaznivodejanje  prikrivanja  je do 5 let zapora, za kaznivo dejanje velike tatvinepo do 8 let zapora.

avtomobilski deli | Avtor: PU Koper PU Koper

avtomobilski deli | Avtor: PU Koper PU Koper

 

 

 

 

 

 

Najbolj pereč problem pri znamki BMW

Na območju Slovenije je razširjen t. i. črni trg rabljenih ukradenih vozil, s katerimi se opravljajo popravila podobnih poškodovanih in okvarjenih vozil, tako v legalnih kot tudi v nelegalnih delavnicah. Razpečevanje se izvaja neposredno med vpletenimi subjekti, pa tudi s pomočjo različnih oglasov, predvsem prek spleta. V Sloveniji je zelo razširjen tudi trg prodaje rabljenih osebnih avtomobilov, ki so pripeljani iz tujine poškodovani in tu popravljeni s takšnimi nelegalnimi nadomestnimi deli ter prodani dalje. Pri tem pa so pogosto oglaševani celo kot nepoškodovani. Najbolj pereč problem po besedah policije predstavljajo poškodovana in pokvarjena vozila znamke BMW. 

Policija poziva tako občane kot različne gospodarske družbe in druge subjekte, katerih dejavnost je povezana z rabljenimi motornimi vozili, naj bodo pozorni na morebitne sume popravil motornih vozil z deli ukradenih ter naj o tem obvestijo policijo. Občani naj bodo skrajno previdni tudi pri nakupu rabljenih vozil, predvsem tistih iz tujine. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.