Slovenija
36 ogledov

Državi 149 milijonov za frekvence

Ženska uporabnica mobilnega telefona Shutterstock
Država je za frekvence za mobilno telefonijo iztržila skoraj 149 milijonov evrov, izklicna cena je bila 104 milijone evrov.

Simobil in Mobitel bosta za frekvence za naslednjih 15 let plačala po 64 milijonov evrov, Tušmobil pa 21 milijonov evrov. Simobil je pridobil tudi nekaj cenejših pas frekvenc, vendar hkrati sprejel obveznost, da bo pokril določena podeželska območja. Operaterji bodo morali celoten znesek poravnati še pred izdajo odločbe.

Simobil je prevzel obveznost, da bo najkasneje v treh letih pokril vsaj 95 odstotkov prebivalstva s hitrostjo prenosa vsaj 10 megabitov na sekundo zunaj hiše (to je približno en megabit na sekundo v hiši), za 225 naselij, ki so zdaj slabo pokrita s signalom, pa bo moral zagotoviti deset megabitov na sekundo prenosa podatkov v hiši.

Direktor agencije za komunikacijska omrežja in storitve Franc Dolenc zaradi večjega obsega frekvenc, ki so na voljo, pričakuje, da bo več baznih postaj opremljenih z LTE-tehnologijo. Dolenc pričakuje, da bodo mobilni operaterji v omrežje vložili vsaj še enkrat toliko, kot so plačali za frekvence.

Koliko smo zaslužili, ker smo pred leti ukinili analogno televizijo prek antene in zdaj te frekvence prodali mobilnim operaterjem, pa Dolenc ni mogel oceniti, ker so se prodajale v paketu, dejal pa je, da gre za ene od najdragocenejših frekvenc.

Celotni stroški dražbe z zunanjimi svetovalci znašajo milijon evrov, pokrili jih bodo vsi trije dražitelji v enakih zneskih.

Komentarjev 1
  • Realist 20:40 28.april 2014.

    To je vse v skladu s pričakovanji in prav je da se trg mobilnih komunikacij razvija naprej, to je sedaj že nujno zlo. Edini problem so lahko pri nekaterih operaterji le obljube in tisto kar dejansko izpolnijo. To velja prevsem ...prikaži več za Simobil, ki je že večkrat pokazal da mu ni za verjeti in te njihove oblube so včasih za jemati z rezervo. Bomo videli, kako bo to zgledalo čez nekaj časa in kako bo država dejansko porabila ta denar od frekvenc.