Slovenija
10345 ogledov

Dva tisoč traktoristov bo okupiralo Ljubljano, policija opozarja

Protest kmetov v Ljubljani
Kmetje s traktorji v središče prestolnice, obeta se prometni kaos.

Spomnimo; 25. aprila lani smo lahko v središču prestolnice spremljali nepregledno kolono okoli 500 traktorjev, kar je za približno tri ure povsem ohromilo Ljubljano. 

Zgodba se bo kot kaže ponovila, naslednji teden v torek ob 10.00 se bodo kmetje s traktorji zbrali na Trgu republike in se odpravili na vožnjo po Ljubljani. Predvidevajo, da bo traktorjev okoli dva tisoč, protest pa naj bi trajal do okoli 14. ure.

Protest kmetov v Ljubljani | Avtor: Vanda Levstik Vanda Levstik
"Za prijavljeni shod se v naslednjem tednu pričakuje, da bo zaradi udeležbe traktorjev prihajalo do ovir prometa na posameznih cestah v okolici Ljubljane kakor tudi v mestu samem," je  v današnji izjavi za javnost opozoril policijski inšpektor oddelka za cestni promet v sektorju uniformirane policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Refik Hodžić. 

"Želimo si, da bi shod potekal mirno, varno za vse udeležence in da ravnanja posameznikov ali skupin ne bi povzročala nevarnosti ali ogrožala ostalih udeležencev."

Prav tako je pozval vse udeležence protestnega shoda, da svoja stališča izrazijo mirno, strpno, da spoštujejo cestnoprometne predpise in upoštevajo navodila policistov. Odsvetoval je nepotrebno povzročanje zastojev na cestah, saj ceste po Ljubljani uporabljajo tudi interventne službe. "Interventne službe so namenjene reševanju in onemogočanje vožnje teh vozil pomeni neposredno ogrožanje življenj ali premoženja posameznikov," je dejal Hodžić.

Ministrica se je sestala s kmeti, priprave na torkov protest se nadaljujejo

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je danes kmetijskim organizacijam predstavila svoj pogled na njihove zahteve. Priprave na shod kljub današnjemu sestanku potekajo normalno naprej, so po srečanju povedali predstavniki kmetov.

Takšne so zahteve

Februarja je po Sloveniji potekalo več protestnih shodov, na katerih so kmetje opozarjali na stanje v kmetijstvu, pri čemer so izpostavili niz zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, prevetritev OMD plačil in zmanjšanje birokracije.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 28
  • jezero 07:54 16.marec 2024.

    Tako dobro kot sedaj kmetje še niso živeli. Nekateri so postali navadna presita politična banda! Žalostno jih je gledati!

  • jezero 07:47 16.marec 2024.

    Smešijo in ponižujejo kmetijstvo! Vseeno pa bi bili po ukazu radi udeleženi pri rušenju levice. Za to gre.

  • sandi76 20:45 15.marec 2024.

    Bodo pač policaji spisali kar precej kazni !