Slovenija
35552 ogledov

Kmečki punt v središču Ljubljane

Protest kmetov v Ljubljani
1/25
Vanda Levstik
V prestolnici nepregledna kolona traktorjev. Kmetom je prekipelo.

V središču Ljubljane prizor, kot ga redko vidimo. Čeprav so kmetje protestirali že pred mesecem dni, jih je danes veliko več in še prihajajo, tisti iz oddaljenih krajev z avtobusi in osebnimi avtomobili; nekateri z okolice Ljubljane, pa so se pripeljali kar s traktorji in ostalo kmetijsko mehanizacijo in že ohromili prestolnico.

Če se torej odpravljate v Ljubljano, nikar. V centru namreč vse stoji, glavnina dogajanja pa pred državnim zborom, kjer je neznosen hrup. Po nekaterih informacijah naj bi kmetje pripeljali okrog 500 traktorjev in druge kmetijske mehanizacije, vseh protestnikov pa naj bi bilo po prvih ocenah slabih dva tisoč.  Da je kmetom resnično prekipelo, je razvidno tudi na številnih transparentih. Lahko rečemo, da smo priča nekakšnemu modernemu kmečkemu puntu, ki bo po napovedih trajal dve uri. 

protestni shod kmetov v središču prestolnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za pravično politiko kmetovanja

"Kmet je na svoji zemlji kralj. Ko kmet protestira, država že krvavi," je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved in spomnil, da se je sindikat kmetov s preostalimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo v interesu kmetijstva, odločil za vseslovenski protestni shod kmetov, ker so razmere za kmetovanje nevzdržne.

Pri tem je naštel okoljske omejitve, davčna bremena, nerazumno zakonodajo, ki je "pisana s strani posameznih skrajnih okoljevarstvenikov, daleč stran od kmetij".

protestni shod kmetov v središču prestolnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Odgovore vlade označil za ponižujoče

Sindikat je po Medvedovih besedah vladi in ministrom dal čas in možnost, da skupaj poiščejo rešitve. A njihove odgovore je sindikat označil za nesprejemljive, zavajajoče in ponižujoče. "Ker naš glas ni slišan, pripombe in komentarji neupoštevani, v javnosti pa se daje občutek strinjanja kmetijskih organizacij s številnimi omejujočimi zakonodajnimi ukrepi, ni druge poti, kot da to povemo jasno in na glas vsem," je pojasnil razloge za protest.

"Danes smo tukaj, ker želimo ohraniti svojo pravico do kmetovanja. Zahtevamo vzdržne pogoje za delo in politiko, ki bo pravična," je dejal in poudaril, da so kmetje povezani, kot že dolgo ne, zato bodo vztrajali do konca. "Vladi dajemo ponovno opozorilo, naj začne delati še v dobrobit kmetijstva in poišče rešitve za kmeta in potrošnika," je dejal.
 

Protest kmetov v Ljubljani | Avtor:

Zato jim je prekipelo

Ko smo že poročali, so predstavniki organizacij s področja kmetijstva pustili pogajanja z vlado, saj ta ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Kot so pojasnili, pa je bil "kaplja čez rob" predlog novele o zaščiti živali, ki je zanje ponižujoč.

Sicer so kmetje zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se ponovno preuči in zmanjša območja Nature 2000, da kmetov ne obremenjujejo z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 143
  • cvetko 06:23 26.april 2023.

    Treba jim je sumbvencije pobrat. Prodajo naj traktorje ,stroje in kmetijo pa u fabrko za mašino delat za minimalca,pov jo pa vidl kakšn kurac so ,kot pišejo.

  • anica00 02:46 26.april 2023.

    Skrajni čas je, da se odprave vse tiste nebuloze in , da se kmeta pusti delati, kakor ve in, kako je doslej bilo. Vsi tisti ukrepi mu nič ne pomagajo, pač pa v celoti ovirajo . To bo pripeljalo do ...prikaži več odpuščanja kmetijstva in lakote. Komu ti ni jasno.

  • stanko3 19:18 25.april 2023.

    Po transparentu sodeč, je kmet kurac.