Slovenija
86 ogledov

Dvajset ton paštete na dan gre za med

Argeta pašteta
1/10
Suzana Kos
Posel. Droga Kolinska gre z Argeto še na španski trg paštet, ki je vreden sto milijonov.

“S poslovanjem smo zadovoljni, prihodki so za osem odstotkov višji kot lani,” razkriva Enzo Smrekar, član uprave Droge Kolinske.

S pašteto Argeta – letni prihodki od prodaje tega proizvoda dosegajo 80 milijonov evrov – načrtujejo prodor na španski trg, kjer so že zaposlili prve ljudi za prodajo. “Španski trg paštet je namreč vreden sto milijonov evrov in na tako velikih trgih je smiseln naskok na tržni delež. Zdaj prodajamo pašteto na 30 trgih; imamo že največji tržni delež v Švici, BiH, Sloveniji in Makedoniji, v Avstriji smo na drugem mestu, resne namere imamo v Nemčiji. Za Izolo smo pridobili certifikat halal, zdaj smo v fazi pridobivanja certifikata košer,” našteva Smrekar.

Proizvodnja ostane doma

V Sloveniji Droga Kolinska proda le osem odstotkov proizvodnje paštete. Na dan v izolski tovarni naredijo 20 ton paštete, za kar potrebujejo 13 ton mesa. Argeta je pred 55 leti dejansko nastala kot stranski proizvod kokošje jušne kocke. Strah, da bi proizvodnjo kave in paštete ukinili ter jo preselili iz Izole oziroma Slovenije, je odveč. “Nobenega razloga ni, da bi tehnološko tako sofisticirano tovarno zaprli. Mi načrtujemo konstantno rast in če bodo načrti uresničeni, ni razloga za skrbi,” pomirja Smrekar. V Drogi Kolinski je trenutno zaposlenih 456 ljudi, v Atlantic Trade pa še 121.

Pomembni tudi v skupini

V skupini Atlantic Group, v katero sodi Droga Kolinska, je Argeta druga najmočnejša blagovna znamka. Skupina bo letos imela blizu 670 milijonov evrov prihodkov, ob polletju so dosegli blizu 300 milijonov prihodkov, dobiček pred davki pa je bil za 43 odstotkov višji kot lani.

Komentarjev 8
  • suzana.kos 09:28 17.oktober 2012.

    ja, sej kmalu ne bo več kej za prodat... naših obveznic in propadlih firm in bank pa itak noben ne bo hotel

  • Fulmmer 09:18 17.oktober 2012.

    Še dobr da smo prodal, se vsaj kregat ni treba kdo bo dobiček pobasal....

  • Freya 08:53 17.oktober 2012.

    Kako drugače pa naj poslujejo, če je še njihova izobrazba vprašljiva.