Slovenija
29 ogledov

Dve smrtni žrtvi množičnega trka

prometna nesreča, dolenjska avtocesta, nalet, vozila Žurnal24 main
Po podatkih policije sta v množičnem trku na dolenjski avtocesti pri priključku Višnja gora umrli dve ženski. Udeleženih 36 vozil. Avtocesta zaprta do jutra, dve osebi v kritičnem stanju. Obsežna akcija reševanja.

V naletu, ki se je zgodil okoli 16.30, je umrla 47-letna Ljubljančanka, identiteta druge ženske, prav tako v srednjih letih, pa še ni potrjena.

V glede na množičnost udeleženih vozil najhujšo nesrečo v moderni zgodovini Slovenije bilo ranjenih še 22 ljudi, od tega šest huje, je za Žurnal24 povedala Maja Adlešič iz PU Ljubljana. Po podatkih Slobodana Macure, dežurnega zdravnika v kliničnem centru, so k njim pripeljali 18 ponesrečencev. Kot poroča STA, sta dve osebi v reanimacijskem oddelku, pet pa je huje poškodovanih, a niso v življenjski nevarnosti.

Avtocesta v smeri Ljubljane je na odseku med Višnjo goro in Grosupljim še vedno zaprta, na kraju sta dežurna tožilka in preiskovalna sodnica. Po prepričanju policistov bodo posledice odpravljali do jutra. Vzrok nesreče še ni znan, neuradno je k dogodku botrovala slaba vidljivost.

Pokalo je in pokalo
V množičnem trku, kilometer pred izvozom za Grosuplje v smeri Ljubljane, je bilo po zadnjih podatkih udeleženih skupno 34 avtomobilov in dve dostavni vozili.

Zaradi goste megle je zmanjšana vidljivost je na dolenjski avtocesti med priključkoma Bič in Smednik, na gorenjski avtocesti med galerijo Mote in priključkom Brezje in na primorski avtocesti med Vrhniko in Brezovico in pri Gabrku. Če ni nujno, nikar ne hodite na ceste na teh območjih. Bralci sicer poročajo, da promet po obvozni cesti med Višnjo goro in Grosupljem poteka razmeroma tekoče.

Na območju je bila zaradi megle vidljivost precej zmanjšana, zato so vozila naletavala druga na drugo. Tudi, ko se je že ustvarila kolona, je še vedno prihajalo do trkov, so povedali na prometno-informacijskem centru. Priče poročajo o grozljivem pokanju pločevine, ki je trajalo več minut, avtomobili pa so postajali le kup zverižene pločevine.

Rešilci celo s Kranja in Logatca
Naši bralci na območju so poročali o številnih rešilnih in gasilskih vozilih, ki so pomagali pri reševanju ponesrečencev. Rešilci in vozila gasilcev so prihajala iz vseh smeri. Tako so v akciji sodelovali ljubljanski poklicni gasilci, gasilci PGD Grosuplje in PGD Šmarje-Sap. Reševalci pa so prišli iz Ljubljane, Domžal, Logatca, Škofje Loke in Kranja.

Čez "haube" do ranjencev
Ena od zdravnic, ki je pomagala reševati ljudi, je za TV Slovenija povedala, da je bilo prebijanje mimo zverižene pločevine zelo težavno in so se morali dobesedno čez motorne pokrove plaziti do ponesrečencev.

Ponesrečence so reševalna vozila vozila tako v ljubljanski klinični center kot tudi bližnje bolnišnice in zdravstvene ustanove. Tiste, ki so ostali zgolj brez svojih vozil, pa je avtobus prepeljal v avtocestno bazo na Smodinovcu pri Ljubljani. Med njimi je tudi več tujcev, ki bodo, če se bo izkazalo, da so njihova vozila nevozna, prespali v hotelu. Med tujci je po poročanju TV Slovenija sedem Hrvatov.

En trenutek jasno, že drug brez vidljivosti
Ena od poslušalk Radia Krka, ki je bila udeležena v nesreči, je povedala, da se je megla na odseku pojavila povsem iznenada, saj je še malo prej vozila po jasnem vremenu. V gosti megli je bila vidljivost takorekoč ničelna in nesreča je bila zaradi neupoštevanja varnostne razdalje in neprilagojene hitrosti neizbežna.

Obvoz mimo mesta nesreče je po vzporedni regionalni cesti do priključka Grosuplje, kjer se lahko vozniki zopet priključijo za smer proti Ljubljani. Policisti sicer promet z avtoceste preusmerjajo že pri cestninski postaji Dob.

Fotografije s kraja dogodka si oglejte TUKAJ.

Radio Krka poroča, da naj bi se pozno popoldne na lokalni cesti znašla tudi dva tovornjaka, čeprav za tovorna vozila ni obvoza in bi se morala izločati že od mejnega prehoda Obrežje in najkasneje na cestninski postaji Dob. Ker nekateri tega očitno niso spoštovali, je na vzporedni cesti prišlo do zamaška. Naš bralec je sporočil, da promet sedaj poteka razmeroma tekoče in brez težav. Na območju je sicer veliko policistov, ki usmerjajo promet, avtocesta pa bo zaprta še več ur.

Policija voznikom svetuje, naj pravočasno zapustijo avtocesto in pot nadaljujejo po lokalnih cestah. Ob tem jih poziva, naj spoštujejo prometne predpise ter vožnjo prilagodijo razmeram.

MNZ: Jutri nov nevaren dan
Ministrstvo za notranje zadeve je v odzivu na današnjo nesrečo zapisalo, da je znova opozorila, kako nevarne so lahko ceste in kako hitro vzamejo dragocena življenja. Ob tem na ministrstvu opozarjajo na jutrišnji dan, ko je napovedano močno sneženje. "Jutri bodo razmere na cestah znova slabe, kar bo od voznikov terjalo dodatno pazljivost in popolno zimsko opremo.“ Ministra za notranje zadeve in promet Katarina Kresal in Patrick Vlačič voznike opozarjata, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, naj upoštevajo napotke policije in pristojnih služb ter se na pot odpravijo le z vozili, ki so opremljena s popolno zimsko opremo. "Le tako lahko vsi skupaj preprečimo, da naše ceste ne bodo terjale novih življenj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.