Slovenija
17 ogledov

Dve tretjini proti obveznemu članstvu

Za 50 evrov bruto pokojninske rente bi morali v tem trenutku 10 let v drugi steb Žurnal24 main
Na posvetovalnem referendumu OZS je podporo obveznemu članstvu v zbornici izreklo 30,7 odstotka članov. Volilna udeležba je bila 18,16-odstotna.

Proti obveznemu članstvu v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki znaša 50 evrov na mesec, se je izreklo 69,3 odstotka članov, posvetovalnega referenduma pa se je na 62 območnih obrtno-podjetniških zbornicah udeležilo 18,16 odstotka članov oziroma 9.320 od skupno 51.318. V OZS je članstvo zdaj obvezno, koalicijska pogodba pa predvideva, da bo članstvo v zbornicah v prihodnje prostovoljno, razen če se člani posamezne zbornice z referendumom izrečejo za obvezno članstvo.

"Očitno zadovoljna le tretjina volilnih udeležencev"

Na obrtni zbornici se zdaj sprašujejo, kako se bodo obrtna in mala podjetja dolgoročno izognila prevladi interesov velikih podjetij. Takšen rezultat referenduma je po njihovem tudi posledica nerealiziranih zahtev, ki so se kopičile dolga leta. "Žal člani pri odločanju na posvetovalnem referendumu niso upoštevali, da je sedanje vodstvo obrtno-podjetniškega zborničnega sistema z racionalizacijo poslovanja in večjim sodelovanjem s socialnimi partnerji ter vlado začelo postavljati zahteve slovenske obrti in podjetništva na svoje mesto," so prepričani v OZS.

Člani zbornice so po njihovem mnenju spregledali ugodne zakonske rešitve, ki so v času finančne in gospodarske krize vsaj delno omogočale normalno poslovanje obrtnikov. "Očitno je, da so ti rezultati zadovoljili le tretjino volilnih udeležencev," so zapisali v OZS.

"Nezainteresiranost do koriščenja vseh ugodnosti"

Ob tem so poudarili, da je kljub rezultatu posvetovalnega referenduma za državo zelo pomembno, da ima v malem gospodarstvu kompetentnega sogovornika, saj obrtno-podjetniški zbornični sistem zastopa interese celotnega slovenskega obrtništva in malega podjetništva.

Tisti, ki so na referendumu glasovali proti obveznemu plačevanju članarine, se tega po mnenju OZS ne zavedajo. "So pa zaradi svoje odločitve prevzeli nase izredno veliko odgovornost. S svojim nepoznavanjem in nezainteresiranostjo do koriščenja vseh ugodnosti, ki jih nudi obrtno-podjetniški zbornični sistem, bodo morda lahko omogočili razbijanje stanovske organizacije, ki so jo v zadnjih 45 letih gradili njihovi kolegi – slovenski obrtniki in mali podjetniki," so poudarili.

OZS bo uradne rezultate posvetovalnega referenduma javnosti sporočila po končanem pritožbenem roku, predvidoma sredi maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.