Slovenija
26060 ogledov

EMŠO spreminjamo zaradi migrantov

osebna izkaznica
1/2
Žurnal24 main
Ministrstvo za notranje zadeve je konec novembra v javno razpravo in medresorsko usklajevanje poslalo spremembe zakona o centralnem registru prebivalstva, s katerimi naj bi se spremenila EMŠO številka.

EMŠO je sestavljen iz rojstnega datuma ter trimestne letnice rojstva, sledi oznaka 50, ki je bila v Jugoslaviji oznaka za Slovenijo, nato pa so številke od nič do 499 rezervirane za moške, od 500 do 999 pa za ženske. Sprememba naj bi bila nujno potrebna, ker ni več mogoče zagotoviti dovolj EMŠO številk na določen dan za vse. To je težko razumeti, saj je za vsak dan rojstva na voljo 500 številk za moške in 500 za ženske. V Sloveniji se na leto rodi okrog 20 tisoč otrok, če bi se vsak dan rodilo enako število otrok in enako število deklic in dečkov, bi vsak dan potrebovali le 28 EMŠO številk za moške in 28 za ženske, ne pa 500 za vsak spol. 

Da se le redko zgodi, da bi jih bilo več kot sto, kaže tudi ljudsko prepričanje, da je oznaka za moške 500, oznaka za ženske pa 505. Če je na dan več kot sto rojstev istega spola, se številka 500 spremeni v 501, številka za ženske pa iz 505 v 506.

Pred leti smo poročali, da ima kar veliko prebivalcev Slovenije v EMŠO številko 501 in 506, ne tako dolgo nazaj pa so bile izdane tudi EMŠO številke s 502 in 507.

"EMŠO se določa tako državljanom Republike Slovenije kot tujcem, ki imajo v Republiki Sloveniji urejen status ali pravice in obveznosti. Ko je EMŠO posamezniku določen, četudi ta na območju Republike Slovenije ne prebiva več, ta ne more biti porabljen za drugo osebo. Navedeno je tudi razlog spremembe zakona," so nam pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Po novem naj bi poleg oznake 50 lahko uporabljali tudi šifre od 51 do 59, ki so bile za Slovenijo predvidene že ob uvedbi EMŠO leta 1976, a se nikoli niso uporabljale, doslej smo uporabljali le šifro 50. V drugih republikah nekdanje skupne države so že od uvedbe uporabljali tudi druge šifre, ki so pomenile kraj rojstva. Tako so imeli tisti, ki so bili rojeni v Beogradu šifro 71, rojeni v Nišu pa 73.

V Slovenijo zdaj letno pride okrog sedem tisoč migrantov, ki pri nas zaprosijo za azil in jih namestijo v azilnem domu, a nato kmalu odidejo, zelo verjetno so za EMŠO večja težava delovni migranti. V Sloveniji je bilo lani po podatkih statističnega urada delovno aktivnih 781 tisoč državljanov Slovenije in kar 121 tisoč tujih državljanov, na šest državljanov Slovenije torej že en tujec.

V enem letu za eno celo generacijo novih dovoljenj za tujce

Tudi pri delovnih migrantih podatki kažejo na veliko fluktuacijo, torej da jih veliko pride in veliko tudi kmalu odide. Zavod za zaposlovanje je tako lani izdal 22 tisoč novih dovoljenj za delo, veljavnih pa je bilo 52 tisoč dovoljenj. Vsem novim, lani jih je bilo za eno celotno slovensko generacijo, pa je potrebno izdati EMŠO.

"EMŠO se določi tudi za tujce, ki imajo v Republiki Sloveniji dovoljenje za stalno ali začasno prebivanje, ter tujce, ki v Republiki Sloveniji nimajo dovoljenja za stalno ali začasno prebivanje, imajo pa določene pravice ali obveznosti na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, davkov, iz humanitarnih razlogov ali na drugem področju, če je tako določeno z zakonom. EMŠO se v centralni register prebivalstva vpiše ob rojstvu, priselitvi oziroma ob vpisu posameznika, kateremu EMŠO ni bil določen," ministrstvo pojasnjuje v obrazložitvi, zakaj so potrebne spremembe.

Zakaj koda za Slovenijo, ne bi EMŠO raje skrajšali

Zakaj ne bi šifre za Slovenijo, ki nima več pomena, ukinili in skrajšali EMŠO številke, ki ima zdaj 13 številk? Nemčija, Madžarska, Belgija in Estonija imajo na primer 11-mestno identifikacijsko številko. "EMŠO je pomemben identifikator, ki se kot tak navaja v številnih zakonih, prilagojenih obrazcih in tudi na identifikacijskih dokumentih. Je sestavni del in povezovalni dokument vseh državotvornih in drugih evidenc. Tehnično gledano je strukturiran kot atribut iz 13 številk. Kakršna koli sprememba, ki bi vplivala na sestavo ali dolžino EMŠO, bi zato lahko ogrozila kritično infrastrukturo in povzročila znatne stroške," pravijo na ministrstvu za notranje zadeve.

EMŠO | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Sedem številk je namenjeno za rojstni datum, dve za vrednost registra (50, po novem pa od 50 do 59), sledi zaporedna številka (000-499 za moške in 500-999 za ženske) ter kontrolna številka. Kako se jo izračuna, smo poročali pred časom.

Enko je imela v Jugoslaviji Bosna

V Jugoslaviji je imela Bosna in Hercegovina številke od 10 do 19, Črna gora od 20 do 29, Hrvaška od 30 do 33, Makedonija od 40 do 49, Slovenija od 50 do 59 (uporabljali smo le 50), številke od 60 do 69 so se uporabljale za državljane z začasnim bivališčem, oznako 70 do 79 je imela Srbija, 80 do 89 Vojvodina, 90 do 99 Kosovo, register od 00 do 09 pa je bil rezerviran za tujce.

Ko bodo spremembe potrjene, bo treba nadgraditi program za določitev EMŠO, tako da bo "v primeru porabe zaporednih EMŠO znotraj šifre registra 50 za posamezen spol, avtomatično prešle na register 51, v primeru porabe zaporednih EMŠO znotraj šifre 51 avtomatično prešle na šifro registra 52 in tako naprej do registra 59. S tem bo na isti dan namesto okvirnih 500 EMŠO za posamezni spol na razpolago okvirno 4000 EMŠO za posamezen spol," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve. "Potrebne bodo tudi ustrezne dopolnitve na informacijskem sistemu e-Rojstva, preko katerega se EMŠO otroku določi že v porodnišnici," še dodajajo.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 39
  • Blagoje 14:14 23.december 2023.

    Izvirni zakon za EMŠO predvideva za tujce 05 namesto 50...

  • Kmodri 12:23 23.december 2023.

    Za doktorje z juga poseben emšo! Vsem priskrbeti prevoz do severnih kmetov!

  • igorgeus 09:52 23.december 2023.

    polpismeni prosim, ce ne komentirate. ne gre za ilegalne, ampak delovne migrante. tisti, ki imajo delovno dovoljenje in niso iz eu.