Slovenija
30 ogledov

Evropska komisija: Bratuškova ostaja kandidatka

Alenka Bratušek EPA
"V procesu odločanja je nastala drama, a predsednik Juncker je potrpežljiv in čaka na odločitev evropskega parlamenta," poudarja Natasha Bertaud, tiskovna predstavnica Jeana Clauda Junckerja.

"Odločno zanikamo, da bi Alenka Bratušek odstopila. Ostaja kandidatka za komisarko. Ne bomo pa špekulirali o tem, dokler ne odločijo evropski poslanci," poudarja Bertaudova, ki poudarja, da ne ve od kod govorice, da naj bi Bratuškova odstopila od kandidature.

Bratuškova naj bi po nekaterih informacijah zahtevala dodatno zaslišanje v evropskem parlamentu (EP), a o tem odločajo evropski poslanci. Je pa po namigih iz EPP - največje stranke v evropskem parlamentu - to še vedno ena od možnosti.

Na Twitterju Bratuškovo že odstavili

Podpredsednica evropskega parlamenta (EP) Ulrike Lunacek je dopoldne prek Twitterja sporočila: "Komisarka Bratuškova je umaknila kandidaturo." Novica se je hitro razširila med evropske poslance in bruseljske novinarje.

Roman Jakič pa je odstop zanikal. "Alenka Bratušek ni odstopila kot kandidatka za podpredsednico Evropske komisije! Nekdo dela zanimiv spin iz Bruslja...," se je na tvite odzval Jakič, ki je Bratuškovo v Bruslju spremljal med zaslišanjem, včeraj pa že priletel nazaj v Ljubljano.              

"Krožijo različne informacije, informacija o odstopu morda ni zanesljiva," pa je za Žurnal24.si povedal evropski poslanec Igor Šoltes. Novico odločno zanika tudi tiskovna predstavnica evropske komisije.

Bodo evropski poslanci o njej glasovali?

"Ali je popoldansko glasovanje odpovedano ali ne, še ni jasno. Nekateri naj bi še vedno zahtevali ponovno zaslišanje Alenke Bratušek," pravijo v najmočnejši slupini EPP.

Slovenska vlada ni dobila nobene informacije niti od poslancev, niti od Junckerja, niti od Alenka Bratušek, pravi Boštjan Lajovic, direktor urada za komuniciranje. Uradno se Juncker in Cerar nista pogovarjala, pravi Lajovic, ki tudi dodaja, da dokler v Bruslju ni dokončne odločitve, vlada v Sloveniji ne more predlagati novega kandidata. Odločitev je v rokah Junckerja in Bratuškove, pravi Lajovic. Drugi vir v kabinetu Bratuškove pa nam je medtem potrdil, da je kandidatka že odstopila.

Premier Miro Cerar je danes v Milanu dejal, da je in da verjetno še bo imel veliko pogovorov v zvezi s slovensko kandidatko za podpredsednico Evropske komisije Alenko Bratušek, vendar pa se o zadevi ne želi izrekati, dokler ne bo jasno, kakšno oceno bosta sprejela odbora Evropskega parlamenta, pred katerima se predstavila Bratuškova, poroča STA.

Komentarjev 13
  • Senior 18:46 08.oktober 2014.

    Se popolnoma strinjam stvojim gledanjem na slovenski odnos do ženskega spola. Naši politiki in marsikateri medij samo povzročajo probleme in težave.Fovšija je živ hudič!

  • Senior 18:42 08.oktober 2014.

    Slovenci smo res kretenski narod. Najbolj smo srečni, kadar sosedu crkne krava!A vas ni nič sram, ko tako vsevprek kritizirate g.Bratuškovo? Saj ste idioti posebne sorte.

  • feferon 18:04 08.oktober 2014.

    Take politike, ki hodijo kot mačka okoli vrele kaše, pa ne naredijo nič pametnega lahko izvažamo v Bruselj, doma bo pa še vedno štala...