Slovenija
84467 ogledov

Fafangel: Karantene kmalu ne bodo imele več smisla

izjava Mario Fafangel
1/2
Saša Despot
Mario Fafangel ocenjuje, da v najboljšem primeru že marca karantene ne bodo več potrebne.

"Če bo naš obrambni zid, ki smo ga zgradili z imunostjo, prebolevnostjo in cepljenjem, zdržal, si predstavljam, da bi lahko šli po poti sproščanja omejitev," je predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel povedal v pogovoru za Svet24.

Kot smo poročali, sta Velika Britanija in Danska, kjer je precepljenost bistveno višja kot pri nas, že ukinili večino omejitvenih ukrepov. 

Če 14 dni po vrhu števila okužb bolnišnice ne bodo preobremenjene in ne bo presežne umrljivosti, gremo lahko v fazo blaženja ali mitigacije.

"Moje mnenje je, da v tej fazi obvladovanje epidemije s karantenami ne bi bilo več smiselno, bi pa ohranili nekaj milejših ukrepov. Poudarek bi bil na nekaterih kritičnih lokacijah, kot so zdravstvo, DSO-ji ter vzgoja in izobraževanje. Tem institucijam moramo omogočiti varno delovanje. Ohranili bi aplikacijo Ostani zdrav, ki omogoča obveščanje o tveganih stikih. Samotestiranje mora ostati dostopno za celotno prebivalstvo, tudi maske v notranjih prostorih bi priporočal še nekaj časa. Priporočal. Vse je odvisno od tega, kam nas bo omikron pripeljal, ampak recimo, da je to moja vizija tega, kar bi se lahko zgodilo v naslednji fazi," je dejal.

"Spremenil bi tudi sistem testiranja. Fokus na tiste, ki test potrebujejo za klinično obravnavo. Za namene spremljanja (štetja) pa je, kot rečeno, potreben drugačen sistem, osnovan na vzorcu. Ob tem je treba ponovno premisliti vlogo in obstoj pogojev PCT. Ob tem se morajo ukrepi uskladiti na ravni EU," je poudaril.

Pozor, situacija se lahko hitro bistveno poslabša

"Moramo se zavedati, da se situacija še vedno lahko tudi poslabša. Verjetno smo si z omikronom na svetovni ravni kupili nekaj mesecev, ki jih moramo izkoristiti za precepljenost prebivalstva na svetovni ravni, da se izognemo novim različicam, sicer obstaja verjetnost, da se bomo vrnili v ekstreme, ki smo jim priča zadnji dve leti, velika. Evropa je namreč varna, je precepljena, države v razvoju niso. V Evropi smo razdelili več poživitvenih odmerkov kot ponekod prvih odmerkov. V državah z nizko precepljenostjo je omikron še vedno tako nevaren, kot je bil virus pri nas na začetku leta 2020," je še opozoril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • bobubob 18:34 03.februar 2022.

    Bolj so 'pocepljeni', več težav imajo - ljudje, ne pa oblasti. Žal se bodo morale žrtve v svojih okoljih kar same pobrigati za dezinfekcijo oz. poloviti cepilne teroriste. Če bi namreč žrtve razmislile o šusu v svoje telo vsaj tako, ...prikaži več kot razmislijo pred nakupom štedilnika, bi jih bilo precej manj. Obojih, teroristov in žrtev. Marsikatera žrtev pa še sploh ne ve, kaj se ji dogaja - tudi take poznamo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:40 31.januar 2022.

    Ja pred volitvami mora JJ razglasiti zmago nad covidom. Sledil bo spet prelet nato letal ,ki jih bo pilotiral nihče drug kot nas minister za vojaško igračkanje Tonin

  • QSprm 09:52 31.januar 2022.

    Famozne karantene nimajo nobenga smisla ze od samega zacetka. Prvi lockdown je bil prva brca v temo, kateremu so pohlevni hlapci sledili v vse naslednje. Tukaj ne gre za znanost, ampak za religijo in verovanje v svete dogme sprijenega rezima ...prikaži več korona teroristov.