Slovenija
40 ogledov

FBI v Sloveniji kar na lastno roko?

Franc Pukšič (Foto: Bobo) Žurnal24 main
Je FBI v začetku decembra znova preiskoval domnevna štajerska hekerja, sprašuje poslanec Pukšič. In to celo brez prisotnosti slovenskih organov. GPU: Nimamo informacij o tem.

Poslanec SLS Franc Pukšič je na ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal in ministra za pravosodje Aleša Zalarja naslovil poslansko vprašanje o domnevnih preiskovalnih akcijah tujih agentov v Sloveniji.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) in ameriška zvezna tožilka naj bi v začetku decembra znova preiskovali dva domnevna štajerska hekerja. Pri tokratni preiskavi slovenski organi naj ne bi bili prisotni. Prav tako naj bi bila onemogočena prisotnost zagovornika.

Na Generalni policijski upravi (GPU) o novih preiskavah nimajo podatkov. "Po informacijah slovenske policije ameriški FBI in tožilka v konkretnem primeru niso izvajali nikakršnih preiskovalnih dejanj in opravil na območju Republike Slovenije," so za zurnal24.si povedali na GPU.

Zasliševali kar doma
Pukšič še sprašuje, ali je res, da je preiskovanje potekalo kar v zasebnih prostorih osumljencev, ter kdo je to dovolil.

Spomnimo: konec julija je slovenska policija na pobudo FBI odvzela prostost dvema slovenskima državljanoma, osumljenima storitve kaznivih dejanj pridobitve protipravne premoženjske koristi, pranja denarja in izdelave pripomočkov za napad na informacijski sistem.

Domnevna hekerja je julija aretirala slovenska policija, saj nihče drug v Sloveniji nima potrebnih pooblastil za to.

Trije mariborski hekerji naj bi sicer bili avtorji računalniškega virusa, ki omogoča pridobivanje podatkov o kreditnih karticah, gesel in ostalih zaupnih informacij. Prodali naj bi ga španski spletni družbi, okužilo se je okoli 13 milijonov računalnikov po vsem svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.