Slovenija
21 ogledov

Finančno stanje prebivalstva se bo poslabšalo

denar iz denarnice, denarnica, evri, evro Nik Rovan
Finančno stanje prebivalstva v Sloveniji se bo še poslabšalo, meni večina anketirancev Dela. Bolj razdeljeni so glede referendumskega kvoruma, ukinjanja veleposlaništev in poroštva za Teš 6.

Minuli teden so v anketi Dela spraševali o referendumskem kvorumu, zapiranju veleposlaništev, Teš 6 in o krizi EU. Anketa je pokazala, da so anketiranci enotni le glede vprašanja, kako se kriza občuti v domačem proračunu. Večina jih meni, da se bo finančno stanje v prihodnosti še poslabšalo. Polovica anketirancev ima že zdaj manj (ali precej manj denarja), še dve petini pa jih pričakujeta poslabšanje finančnega stanja. Tega ne pričakuje le 14 odstotkov anketirancev, piše Delo.

Referendumski kvorum, ukinitev veleposlaništev in Teš 6

Parlamentarne stranke so se minuli teden načelno dogovorile, da bodo v ustavo vnesle referendumski kvorum. To bi pomenilo, da bi bil referendum veljaven le, če bi se ga udeležilo najmanj 35 odstotkov volilnih upravičencev. Ta dogovor podpira 49 odstotkov anketirancev, proti jih je 40 odstotkov.

Zunanje ministrstvo namerava ukiniti diplomatsko-konzularna predstavništva na Švedskem, Finskem, Portugalskem in na Irskem. S tem se strinja 50 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa mu 37 odstotkov.

Podobno razmerje je tudi pri odgovorih na vprašanje, ali bi morala država podeliti poroštvo za nadaljevanje projekta Teš 6. Da je to potrebno, meni 50 odstotkov anketirancev, da ni, pa 39 odstotkov.

Kriza Evropske unije

Enotnega odgovora ni dalo niti vprašanje o krizi, s katero se sooča Evropska unija. Večina, 55 odstotkov vprašanih, sicer meni, da ji bo uspelo prebroditi krizo, a je velik tudi delež tistih, ki menijo nasprotno – 40 odstotkov.

Anketiranci pa so razdeljeni tudi glede vprašanja, ali bi morala Grčija opustiti evro in znova uvesti drahmo? Da naj ostane v evroobmočju, jih meni 44 odstotkov, nasprotno pa 48 odstotkov.

Telefonsko anketo je za Delo opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik, in sicer med 30. in 31. majem na reprezentativnem vzorcu 502 odraslih državljanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.