Slovenija
68 ogledov

Funkcionarji si v naslednjem letu lahko obetajo dve povišici

vlada Anže Petkovšek
Na račun odprave kompresijske lestvice in novega predloga dohodninske reforme si lahko funkcionarji obetajo kar dve povišici in z obema so se sindikati strinjali. Po izračunih novinarjev Mladine bi to pri plači predsednika vlade pomenilo skoraj dodatnih 300 evrov mesečno, ministrom pa bi obe povišici prinesli približno 150 evrov.

Nekateri "začasni varčevalni ukrepi" še kar ostajajo - na primer pomoč ob rojstvu otroka in dodatek za veliko družino sta še naprej vezana na materialni položaj -, vlada in sindikati pa so se uskladili, da se bo s septembrom sprostila tako imenovana kompresijska plačilna lestvica. Vlada je sicer hotela lestvico še za eno leto podaljšati, a so sindikati vztrajali pri trenutni ureditvi.

Varčevalni ukrep je bil sprejet leta 2013, pri čemer so bili pri nižjih plačnih razredih odstotki znižanja plač nižji in pri višjih toliko višji, temu enako sledi tudi dvig plač. Kot izpostavljajo novinarji Mladine bo to predsedniku države, predsednikom parlamenta, vrhovnega in ustavnega sodišča prineslo bruto dvig osnovne plače za 263 evrov mesečno. Ministrom 246 evrov, poslancem in državnim sekretarjem pa približno 200 evrov mesečno.

Po septembrski povišici, pa si funkcionarji na račun nove dohodninske reforme obetajo še eno povišico, ki jo po kot kaže prinesla mini davčna reforma, ki naj bi po podatkih ministrstva, ki jih navajajo v Mladini tiste z najnižjimi dohodki, ki večinoma prejemajo minimalno plačo, razbremenili za pet milijonov evrov. Tiste z najvišjimi dohodki, z dohodki, višjimi od 1,6-kratnika povprečne plače, pa bodo razbremenili za 55 milijonov evrov. Koalicijski partnerji so se strinjali tudi s tem ukrepom.

Oba ukrepa se bosta tako najbolj poznala pri tistih z višjimi plačami. Primer Miro Cerar, ki  ima sedaj neto 3187 evrov plače, bo imel po sprostitvi lestvice bo imel neto 3308 evrov in nato po spremembi dohodninske lestvice leta 2017 neto 3475 evro ali skoraj deset odstotkov več kot danes.

Vodji poslanske skupine SD Matjažu Hanu, ki ima nekoliko nižjo plačo, trenutno v višini 2548 evra neto, bo septembrska povišica prinesla 91 evrov, sprememba dohodninske lestvice pa še 119 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • smejka 12:07 06.avgust 2016.

    BANDA!

  • smejka 12:06 06.avgust 2016.

    Naj pobegne z njimi...lepo prosim!

  • smejka 12:06 06.avgust 2016.

    Naj pobegne z njimi...lepo prosim!