Slovenija
2282 ogledov

Golob pojasnil, zakaj denar še ni na računu prizadetih

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Premier Robert Golob je ob sredinem obisku v poplavah hudo prizadete Koroške pojasnil, zakaj sredstva še niso na računu prizadetih (občin).

"Prišli smo v neke vrste likvidnostno zanko, ko je vlada nakazala denar pristojnim ministrstvom, zaradi postopkov, ki so namenjeni predvsem preglednosti porabe, pa še ni prišel do prizadetih," je za Radio Prvi dejal premier Robert Golob. 

"Ne glede na to, kako velika je bila katastrofa, vseeno obstaja veliko upanje, da bomo po tej katastrofi izšli močnejši. In to je bilo zame danes ključno sporočilo, tudi po sestankih in ogledih terena z župani, da se stvari razvijejo in hitreje, kot smo si mislili pred mesecem in pol. Je pa naloga res ogromna, gromozanska. Ne samo finančno, ampak tudi z vidika vsega materiala, ki ga je treba dobesedeno premetati, odpeljati, pripeljati in objektov, ki jih je treba zgraditi in utrditi, ker so vodotoki glavna skrb v tem trenutku. Pred nami so še večji izzivi, kot smo si predstavljali pred mesecem in pol," je še pojasnil Golob. 

"Dejstvo je, da državni mlini meljejo počasi, pa to ni izgovor, in zdaj smo se o tem lahko prepričali neposredno. Vlada je naredila vse, kar je bilo treba, na regulatorni ravni: sprejela je zakon, pripravila ustrezne sklepe, denar nakazala na ustrezna ministrstva. Zdaj pa smo prišli v neke vrste likvidnostno zanko zaradi postopkovnih zapletov, ki so namenjeni predvsem preglednosti porabe," je v pogovoru za oddajo Ob osmih še hitel pojasnjevati premier Golob. Zagotovil je, bodo konkretne operativne rešitve na mizi prihodnji teden.

Kot poroča portal MMC, naj bi vlada še danes potrdila proračunske dokumente. Ministrstva naj bi imela nalogo zmanjšati odhodke za štiri odstotke. A kot je poudaril Golob, ne bo šlo za 4-odstotno znižanje po vseh ministrstvih. "To je neki cilj, ki smo si ga postavili predvsem zato, da del sredstev za obnovo po poplavah dejansko najdemo tudi znotraj zdaj predvidene porabe. To pomeni, da bomo komu morali tudi vzeti kakšno pravico. Nič zato, ker vemo, da vlagamo v prave stvari, v pomoč prizadetim ljudem, in tudi v razvoj tistih regij, ki to najbolj potrebujejo. Mogoče bomo pa prav zaradi tega, ker bomo zdaj bolj pregledno nadzorovali porabo davkoplačevalskih sredstev, našli tudi kakšno učinkovitost tam, kjer bi jo sicer spregledali."

Golob je v pogovoru za omenjeno radijsko oddajo še izpostavil, da ob vsem tem računa, da politika ne bo izkoriščala postopkovnih mehanizmov za zavlačevanje – tudi, ko bo vlada predvidoma oktobra v državni zbor vložila zakon o obnovi in razvoju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • zdrej 11:41 29.september 2023.

    In kakšen postopek preglednosti traja toliko časa? Ali lahko tudi jaz po teh postopkih plačujem vse storitve, ki jih nudi javna uprava in država?

  • Naklonsky 21:13 28.september 2023.

    Ko bi imel mr. Taubi vsaj malo pameti mr. Beana, bi še nekako šlo.

  • Naklonsky 21:10 28.september 2023.

    Kako naj pojasni, če za sebe ne ve!