Slovenija
13771 ogledov

Golob o delovanju Švarc Pipan: "Meni je to popolnoma nelogično!"

Robert Golob Vlada Republike Slovenije
Ali imata ministrici Švarc Pipan in Stojmenova Duh še podporo predsednika vlade?

Predsednik vlade Robert Golob v državnem zboru odgovarja na ustna poslanska vprašanja. To pa je tudi prvič, ko se je vodja koalicije tudi javno opredelil glede očitkov o neučinkovitosti in negospodarnem ravnanju pri nakupu sodne stavbe na Litijski in očitkov glede nakupa 13.000 računalnikov, za katere se še vedno ne ve, kako bodo razdeljeni. 

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Katja Kodba/STA; Vlada RS Katja Kodba/STA; Vlada RS

O ravnanju pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani bo popoldne razpravljajo tudi predsedstvo Socialnih demokratov. Po nekaterih informacijah naj Švarc Pipan ne bi več uživala podpore znotraj SD, njen odstop pa glede na zadnje javnomnenjske ankete podpira tudi večina volivcev.

Golob: "Še vedno ne morem zvedeti, kdo je ta projekt izbral!"

"Vsak dan iz medijev dobivam nove informacije, ki so zelo zaskrbljujoče," je danes v parlamentu dejal predsednik vlade Golob. "Noben minister se ne more izogniti objektivni odgovornosti, kakšne pa so posledice objektivne odgovornosti in ali bomo s tem pometli pod preprogo vse, kar se je dogajalo v ozadju, zagotavljam, da ne. Prepričan sem, da je ta projekt izjemno problematičen," dodaja premier, ki je glede izvedbe projekta od ministrice dvakrat zahteval poročilo. "Še vedno ne morem zvedeti, kdo je ta projekt izbral," je razkril Golob.

"Vprašanje je, kdo vse je zavajal!"

"Kako je ta projekt prišel na mizo kot edini možni projekt za reševanje prostorske stiske pravosodje? Meni je to popolnoma nelogično! Ampak v vseh gradivih piše, da je bila v celoti upoštevana vsa procedura, kar pomeni, da ne gre za napako posamične osebe ampak, če že, za zelo premišljeno in načrtno delovanje skupine oseb, ki je imela v rokah aparat ministrstva za pravosodje. Pomembno je, da so se s tem začeli ukvarjati ustrezni pravosodni organi, policija, tožilstvo. Ne gre za to, ali je projekt smotrn, projekt je vse prej kot smotrn, vprašanje je, kdo vse je pri tem zavajal," pravi Golob.

O odstopu bodo odločali v SD

Golob od ministrice pričakuje, da se temu posveti in skuša oprati svoje ime. "Ne vem, ali bo uspela najti odgovore. Sam bi želel slišati, kako je možno, da trije, štirje ljudje na tretjem nivoju tak projekt porinejo naprej. porinejo naprej skozi državno upravo, prikrijejo vse sledi pred tistimi, ki o tem odločajo, in projektu dajo etiketo, da je z njim vse v redu. Bojim se, da če se je to zgodilo enkrat, da se je to dogajalo že tudi v preteklosti, samo da mi imamo pogum, da o tem javno govorimo in bomo temu tudi prišli do dna, zaradi tega, ker stvari in goljufije se začnejo vedno na nižjem nivoju," pravi Golob. Na vprašanje, ali  bo ministrico pozval k odstopu pa: "Ministrica pripada koalicijski stranki SD. Predsednica stranke me je prosila, da se najprej odločijo v stranki. To se mi zdi povsem normalno." 

"Informiran sem, da ste že vložili interpelacijo proti ministrici in se veselim teh razprav, ker verjamem, da bo tudi med razpravo v parlamentu prišlo do izraza, kako so vidni predstavniki, člani stranke SDS aktivno ustvarjali ta posel. Super je, da bomo imeli to razpravo, da se bo razblinila megla glede tega, kdo je objektivno odgovoren in kdo bo na koncu pri tem delu prišel do denarja," pravi predsednik vlade Robert Golob.  

Domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrstvo je za stavno odštelo 7,7 milijona, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov.

Premier Golob je od ministrice, ki je doslej zatrjevala, da ne namerava odstopiti, prejel poročilo o postopku nakupa, a pričakuje njegovo dopolnitev. Največja koalicijska stranka je medtem napovedala interpelacijo glede dela pravosodne ministrice, podrobnosti bodo predstavili popoldne. 

Emilija Stojmenova Duh | Avtor: PrtSc Emilija Stojmenova Duh na novinarski konferenci. PrtSc

SDS je vložil interpelacijo tudi glede dela ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Sumijo jo kaznivega dejanja nevestnega dela, oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13.000 računalnikov in zavajanje javnosti glede omenjenega nakupa. 

"Računalniki bodo razdeljeni mesec dni kasneje kot bi morali biti"

Predsednik vlade Golob je izrazil prepričanje, da je nakup računalnikov še kako potreben in da bi se moral zgoditi že veliko prej, kar dokazujejo tudi podatki iz obdobja šolanja na domu zaradi epidemije koronavirusa, ko so bili mnogi otroci  zaradi socialnih razmer izločeni iz procesa izobraževanja. "Gre za najboljši ukrep, da se poveča digitalna vključenost socialno najšibkejših," poudarja Golob. "Nisem še slišal, da bi bilo z nakupom, če je bilo izpeljano javno naročilo, smiselno govoriti. Ti računalniki so tudi dobavljeni za razliko z marsičim, kar se je v času prejšnje vlade izgubilo na poti, čeprav je bilo plačano."

"Smo na točki, ko je treba čimprej nastaviti kriterije in merila, kako te računalnike razdeliti med tiste, ki jih potrebujejo, to je vse, kar lahko povem na to temo," pravi Golob. Pričakuje, da bodo dogovori med ministrstvi in medresorka uskaljevanja zaključena v nekaj tednih, nato pa bodo ljudje računalnike, ki so po Golobovih zagotovilih v celoti funkcionalni, lahko začeli takoj uporabljati. "Računalniki bodo razdeljeni mogoče mesec dni kasneje kot bi morali biti," je še dejal Golob in ob tem na vprašanje, ali še zaupa ministrici Stojmenovi Duh, odgovoril posredno. 

Komentarjev 49
  • andrija 12:01 30.januar 2024.

    13 000 računalnikov že vedo kako bodo razdelili med 450 000 tisoč ljudi,takoj uporabni za starejše-brez operacijskega sistema

  • andrija 11:58 30.januar 2024.

    nelogično mu je kako je lahko janša ministrici in celotni levičarski vladi podtaknil dokumente v podpis in kako je lahko denar bil nakazan že naslednji dan

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:55 29.januar 2024.

    "Še vedno ne morem zvedeti, kdo je ta projekt izbral," je razkril Golob. WTF? Kar se pa računalnikov tiče, kaj ni večina JU dobila vso možno mašinerijo za delo od doma?