Slovenija
4099 ogledov

Golob se je moral odzvati, to sporoča

Robert Golob Profimedia
Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba so odločno zanikali informacije, ki so se pojavile v javnosti.

V javnosti so se pojavile govorice, da si predsednik vlade Robert Golob želi na funkcijo evropskega komisarja. V kabinetu predsednika vlade so navedbe zanikali. Kot so poudarili, premier "odločno zavrača namigovanja o razmišljanju ali celo dogovarjanju za položaj komisarja v prihodnji sestavi Evropske komisije". 

"Prav tako ne načrtuje nastopa na evropskih volitvah. Trdno je odločen, da mandat, ki so mu ga zaupali volivke in volivci, uspešno pripelje do konca," so dodali. 

volitve Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Od ponedeljka lahko vlagajo kandidatne liste

V ponedeljek bodo začeli teči roki za volilna opravila pred volitvami poslancev v Evropski parlament. Od takrat bo že mogoče vlagati kandidatne liste in oddati podpise podpore. Kandidature bo mogoče vložiti do 10. maja. Evropske volitve bodo v Sloveniji 9. junija. 

Politične stranke se na volitve že aktivno pripravljajo, a po večini še niso pripravljene na vložitev kandidatnih list. Od parlamentarnih strank je kandidatno listo doslej potrdila in predstavila le SDS. Kandidati stranke se bodo na evropske volitve podali na čelu s sedanjo evroposlanko Romano Tomc

Večino kandidatov so že predstavili v NSi. Na listi lahko pričakujemo sedanjo evropsko poslanko Ljudmilo Novak, pa tudi predsednika stranke Mateja Tonina, ki bi lahko kandidiral kot prvi na listi. 

Na evropskih volitvah 9. junija bomo v Sloveniji volili devet evropskih poslancev.

V Gibanju Svoboda so zaključili evidentiranje kandidatov. Med njimi ne bo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič. Najverjetneje pa bosta na njej sedanja evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj. 

V SD bodo kandidatno listo predstavili aprila po izrednem volilnem kongresu. Na listi lahko pričakujemo aktualna poslanca Milana Brgleza in Matjaža Nemca. Slednji naj bi se najglasneje omenjal kot možni nosilec liste. 

V Levici so zaključili z evidentiranjem kandidatov in opravili z njimi tudi že pogovore. Potrjevanje kandidatne liste pa lahko pričakujemo v naslednjih tednih. 

volitve, glasovalna skrinjica, evropske volitve | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komu kaže najbolje?

Na evropskih volitvah bi SDS dobila tri poslance, Gibanje Svoboda dva, SD, NSi in Levica pa po enega, kaže raziskava Mediane za Delo. Evropskih volitev se bo zagotovo ali verjetno udeležilo 81,1 odstotka sodelujočih, medtem ko se jih 14,8 odstotka zagotovo ali verjetno ne bo udeležilo, izhaja iz rezultatov, ki jih je danes objavilo Delo.

Če bi bile volitve danes, bi SDS dobila 20,7 odstotka glasov, Gibanje Svoboda 13 odstotkov, SD 6,4 odstotka in NSi 6,2 odstotka. Levica bi dobila 4,5 odstotka in zunajparlamentarna stranka Resni.ca 4,1 odstotka. Manj kot štiri odstotke glasov pa bi dobili Piratska stranka Slovenije in Vesna - zelena stranka (po 3,3 odstotka), Glas upokojencev Pavla Ruparja (2,7 odstotka) in SLS (2,4 odstotka).

Neopredeljenih je 18,6 odstotka sodelujočih, nobene od teh strank jih ne bi izbralo 6,4 odstotka, da ne bi volili, jih je odgovorilo 4,3 odstotka, za drugo bi se jih odločilo 1,7 odstotka, odgovoriti jih ni želelo 1,4 odstotka, prazno ali neveljavno glasovnico pa bi jih oddalo odstotek.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo izvedel med 5. in 7. marcem, sodelovalo pa je 723 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Plavi-mil 11:30 10.marec 2024.

    Kar on reče je 100 % obratno, laži letijo zlahka iz njegovega maula.

  • Avatar lopov
    lopov 09:57 10.marec 2024.

    Golob je bolani zdrogirani lažnjivi psihopat ... nima nikakršne vesti niti sočutja do poplavljencev in upokojencev ter delavcev ... za njega so nevladniki in migrati teroristi svetinja jih futra z denarjem vsaki mesec .... naklada o svobodi govora ... a ...prikaži več javno žali na tv ljudi od zdravnikov dalje z takimi izrazi da te kap .... če mu rečeš da je lopov in patološki bolni lažnjivec pa je užaljen ....

  • Plavi-mil 08:53 10.marec 2024.

    Folk se še ni streznil ali pa ankete lažejo, še vedno hočejo potopiti Evropo s komunisti.