Slovenija
888 ogledov

Google pritrdil Jošku Jorasu

Na podobi Google Eartha je razvidno, da so sporni zaselki skupaj z Jorasovo hišo Žurnal24 main
Hrvaško je precej razburilo odkritje, o katerem smo sicer pisali že tretjega marca, da spletni atlas Google Earth sporne zaselke ob Dragonji vključuje v državni okvir Slovenije.
 

Googlovi "kiksi"

Hrvaška in Slovenija nista edini državi, ki sta bili žrtev take napake. Google se je grdo zmotil tudi v mejah držav, kot so Severna Irska, Čile in ZDA.

Poleg tega so sledila tudi ostra opozorila, da Kip svobode ne spada pod New York, temveč pod New Jersey. Na spremembo tega podatka so jezni uporabniki čakali kar pet mesecev.

Zaselki Bužin, Mlini, Škrile in Škudelin, ki so jabolko spora med Hrvaško in Slovenijo, so po atlasu Google Earth črno na belem del slovenske države. Ravno tako je državna meja od mejnega prehoda Plovanija do Kaštela določena precej bolj levo od toka Dragonje, čeprav Hrvaška trdi, da bi morala potekati po sredini struge te reke. Snovalci programa Google Earth so sicer že večkrat opozorili, da lahko njihov prikaz državnih meja za kilometer ali dva odstopa od dejanskega stanja.

Kot prvi je Googlov zemljevid razkril zagrebški časopis Večernji list. V članku je omenjeno tudi, da naj bi spletni atlas Hrvaško oškodoval še na meji z Republiko Srbsko pri reki Donavi. 

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije se je na napačen zemljevid že odzvalo in poslalo zahtevek za popravek karte, v katerem je po besedah predstavnika hrvaškega zunanjega ministrstva Maria Draguna napisano, naj Google nemudoma popravi "napačni prikaz državne meje". Razlog za napako je verjetno, da Google podatke črpa iz različnih virov, kot je na primer National Geographic; del podatkov pošljejo celo uporabniki.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.