Slovenija
28 ogledov

Gostilna ostaja kljub podpisom

Predaja podpisov
1/2
Nino Verdnik
Fištravcu predali 290 podpisov proti gostilni. Župan odločitve ne bo spremenil.

"Zahtevamo, da župan upošteva voljo ljudi, prekine vse aktivnosti z gostilno na tej lokaciji in nadaljuje projekt medgeneracijskega centra za naše otoke. Takšen projekt sodi v center mesta, kjer ima občina dovolj praznih lokalov," je danes ob predaji podpisov proti gostilni v mestni četrti Magdalena, dejal Lovro Lešnik Švajger. Zbrali so 290 podpisov, kar je več, kot jih je župan zahteval na zadnjem zboru občanov. Takrat je svoje prišlo povedati okoli 100 ljudi; premalo torej, da bi lahko sprejeli kakšen zavezujoč sklep. Po zboru krajanov pa so neznanci poškodovali osebni avtomobil predsednice mestne četrti, ki je zaradi tega, skupaj s podpredsednikom, s funkcije odstopila.

 Fištravec odločitve ne bo spremenil

 "Kar se mene tiče, to ne spremeni ničesar," pa je na kratko odvrnil župan Andrej Fištravec. Na odločitvi, da bo na lokaciji nekdanje picerije Ču-ču prihodnje leto zaživela prva romska gostilna v Sloveniji, torej vztraja. A še dober mesec nazaj takšne odločnosti ni bilo. Ko bi morali z društvom Epeka, ki vodi projekt, podpisati pogodbo za gostilno, so se sprva zaradi nasprotovanja občanov umaknili, nato pa tudi zaradi pritiska medijev – vmes je posegel celo britanski BBC – vendarle sprejeli odločitev, da romska gostilna bo.

Zaradi nestrpnosti kmalu kazenska ovadba

Iz društva Epeka so nam sporočili, da se z nasprotovanjem občanov ne ukvarjajo več, ampak so vse moči usmerili v čimprejšnjo realizacijo projekta. Gostilna bo tako vrata predvidoma odprla februarja prihodnje leto, velika otvoritev pa bo 8. aprila, na svetovni dan Romov. "Bomo pa najkasneje v ponedeljek na policijo podali kazensko ovadbo zoper tiste, ki širijo sovražni govor in so krivi, da so se odnosi med večinskim prebivalstvom in Romi tako drastično poslabšali," še napovedujejo v društvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.