Slovenija
147036 ogledov

Grozi nam obilnejša pošiljka snega. Kje ga bo zapadlo največ?

Sneg Muenchen Profimedia
Prihodnji teden zna biti vremensko zelo pester. Verjetnost, da bodo vremenske fronte prinesle sneg, so trenutno precej velike.

Že včeraj smo pisali v tem, da je Arso v 5–10-dnevni napovedi za petek napovedal sneženje za večji del države. "Predvidoma se bo hladilo. Najprej bo deževalo, ob ohladitvi pa bo začelo snežiti. Toda to napoved moramo za zdaj vzeti z rezervo," je za N1 pojasnil Arsov dežurni vremenoslovec Luka Ravnik.

"Za zdaj je še razmeroma težko napovedati, kako se bo hladilo in do kdaj bodo padavine. Pogosto se namreč zgodi, da ohladitev pride šele po koncu padavin ali pa padavine tedaj že slabijo in potem ni veliko snega po nižinah," je dodal Ravnik. Pa vendarle: če se trenutni scenarij uresniči, kje bo v petek največ padavin? 

Po besedah Arsovega vremenoslovca si lahko največ snega obetamo v petek zjutraj. Največ ga bo, kot za zdaj kaže, zapadlo na severozahodu države, v osrednji Sloveniji in na jugovzhodu. "Ta del Slovenije ima trenutno največ možnosti, da bi dobil nekaj snežne odeje. Govorimo o 5-10 centimetrih snega v nižinah," je napovedal Ravnik.

A to ni edina pošiljka snega, ki Sloveniji grozi prihodnji teden. Sneg naj bi dele Slovenije malce pobelil že v torek. "Na vzhodu države lahko že noč na torek prinese posamezne snežinke, ampak sneženje bo rahlo, snega se lahko nabere zgolj za kak centimeter," je pojasnil Ravnik. 

Sicer pa je te dni vreme sončno, a je Arso vseeno za ta konec tedna izdal resno opozorilo za presežene mejne vrednosti PM10 delcev. Na nekaterih merilnih mestih so bile precej presežene že včeraj, podobno pa naj bi bilo tudi danes. Arso svetuje redno spremljanje meritev (tukaj).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Kmodri_ 22:57 15.januar 2024.

    To je rdeča nevarnost za DARS, ki ga sneg nikoli ne preseneti!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:29 15.januar 2024.

    Lepa tale novinarska služba,lahko napišeš kar češ,pa te nobeden nič ne more,tako kot vladi

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:36 15.januar 2024.

    Pa vi ste res za kazenski pregon,nikjer ni na vidiku sneg,vsaj v nižinah ne,za četrtek je celo napovedano do +11.medtem ko za petek ohladitev do +4 ter brez padavin!!! https://www.arso.gov.si/