Slovenija
61 ogledov

Hubble praznuje 20-letnico

(Foto: EPA)
1/7
Žurnal24 main
Pred natanko dvajsetimi leti je Nasa v Zemljino orbito utirila znameniti vesoljski teleskop Hubble (HST), s katerim so v 20 letih opravili nekaj izjemnih opazovanj vesolja.

HST, ki nosi ime po ameriškem astronomu in fiziku Edwinu Powellu Hubblu, je v času delovanja pomagal pri razjasnitvi nekaterih osnovnih zakonitosti vesolja.

Med drugim je teleskop omogočil doslej najgloblji pogled v vesolje, znanstveniki so si z napravo pomagali pri določitvi starosti vesolja, pa tudi pri določanju karakteristik črnih lukenj in galaksijskih jeder. Poleg tega je HST pomagal tudi pri odkrivanju novih planetov izven našega osončja.

O Hubblu razmišljali že leta 1946
Zgodovina HST sega v daljno leto 1946. Tedaj je o astronomskih prednostih zunajzemeljskega observatorija v enem od člankov razmišljal ameriški fizik Lyman Strong Spitzer.

Američan se je nato osredotočil na razvoj tovrstnega daljnogleda vse do leta 1962, ko je ameriška Nacionalna akademija znanosti v enem svojih poročil predlagala izdelavo tovrstne naprave in zamisel z izstrelitvijo teleskopa 24. aprila 1990 tudi dokončno uresničila.

Hubblu se čas izteka
Danes HST praznuje zadnjo okroglo obletnico. Že leta 2013 naj bi teleskop namreč nadomestili z njegovim naslednikom. Šlo naj bi za infrardeči Vesoljski daljnogled Jamesa Webba (JWST), ki nastaja v sodelovanju Nase, Kanadske vesoljske agencije (CSA) in Evropske vesoljske agencije (Esa).

Slednja je ob tokratni obletnici v sodelovanju z Naso objavila nekaj dih jemajočih fotografij in videoposnetkov, ki jih je HST posnel v zadnjem času, uporabniki interneta pa si jih lahko ogledajo na spletnem naslovu www.spacetelescope.org.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.