Slovenija
10 ogledov

Hujših podražitev ne bo

Podražitve Žurnal24grafika
Poznavalca. Nafta in hrana se naslednje leto ne bosta bistveno dražili.

Letošnja inflacija je dvoodstotna, so izračunali statistiki. Decembra so se blago in storitve pocenili že četrtič letos, tokrat za 0,6 odstotka.

Niso krive trošarine

Letos so se najbolj podražila tekoča goriva, in sicer za več kot petino. "Surova nafta brent se je v zadnjem letu podražila za dobrih 20 odstotkov, vlada pa je s trošarinami blažila hitre spremembe, enkrat gor, drugič dol," pojasnjuje Djani Brečević, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji.

Čeprav bo povpraševanje po nafti raslo, predvsem v Indiji in na Kitajskem, ne pričakuje, da bi se cena prihodnje leto bistveno zvišala. "Ni pričakovati, da bi naslednje leto cena nafte bistveno presegla 120 dolarjev za sod," ocenjuje. V zadnjem času se sicer cena giblje okoli 110 dolarjev za sod. Cene na črpalkah pa bodo zelo odvisne od trošarinske politike nove vlade.

Tujci točijo pri nas

Zdaj so maloprodajne cene plinskega olja med najnižjimi v Evropski uniji. Ceneje je le v Romuniji, Bolgariji, Luksemburgu ter na Poljskem in Hrvaškem. Zato se povečujejo prodane količine. To na eni strani pomeni več trošarin, na drugi pa več izpustov ogljikovega dioksida, ki bremenijo državo, opozarja Brečević.

Hrana gor za desetino

Letos se je precej podražila tudi hrana. Mleko, jajca, sladkor, kava, olje ter sveže in predelano meso so se podražili za skoraj deset odstotkov. "To ni bil lokalen fenomen, ampak odraz gibanj na svetovnem trgu; pri nas se to na policah odrazi z od dvo- do tromesečno zamudo. Izrazito so se podražili žita in sladkor," pravi agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

Za višje cene bo kriv evro

"Vnaprej ni znamenj, da bi se cene višale, izjema je le sladkor. Živila naj se tako ne bi dražila, prav tako pa ni pričakovati, da bi se izrazito pocenila. A pri tem je treba upoštevati, da je evro šibak. Cene žit, soje, koruze in sladkorja pa so vezane na dolar. Tudi če cena v dolarjih ostane enaka in evro v primerjavi z dolarjem pade, se podražijo," opozarja Kuhar.

Komentarjev 2
  • privat 09:36 01.januar 2012.

    hujših podražitev nebo ...so napisali.. To pa je vse kar so mislili poštenega..Zdaj pa udarite na mongoloiden narod,vzamite mu vse...

  • Bozidar.Frelih 07:56 30.december 2011.

    Ali je poznavalec bolj "poznavalec" ali pa je njegova ocena prekleto stara. V Zalivu se kuha, pritisk počasi raste. Če se bo vnelo bomo peš hodili ...