Slovenija
39322 ogledov

Ihan: Epidemiološki neuspeh, ki ga bomo čutili vso zimo

Alojz Ihan Profimedia
Infektolog Alojz Ihan o stanju v Sloveniji, napakah, ki so bile storjene in "anonimnih bolnikih", ki da pri nas vodijo epidemiološko politiko.

Alojz Ihan za Delo piše, da je Sloveniji epidemiološka slika ušla iz rok. Meni, da nam preostane le še ekspresno postavljanje bolnišničnih kapacitet. 

Izpostavlja, da naravne danosti v Sloveniji niso zelo ugodne za eksplozivno širjenje epidemije, pri čemer omenja nizko poseljenost in urbaniziranost, šibek javni transport in dodaja, da je zato še težje razumljivo, kaj nas je nenadoma vrglo v evropski vrh širjenja okužb. 

Ihan spomni, da si v drugi polovici avgusta nismo vzeli dva tedna časa, da bi umirii počitniške epidemiološke prilive, pač pa smo "pogumno" vstopili v novo šolsko leto. "Tu se postavlja vprašanje, kaj bi prinesel dvotedenski zamik šolskega leta. Vsekakor ne bomo nikoli izvedeli, dejstvo je le, da je september epidemijo dokončno izmaknil epidemiološki kontroli."

Sledil je oktober, ko smo pri epidemiološko neobvladljivih dvesto primerov dnevno napolnii še študentske domove in normalno začeli študijsko leto. Ihan meni, da se je takrat začela neverjetna eksponentna dinamika okužb, ki so jo po svoje začeli upravljati okuženi bolniki. 

Izpostavlja, da silovit pospešek epidemije sproža resno vprašanje o tem, kakšen del bolnikov s covidom-19 poskuša kljub bolezni, ki se jo dobro zaveda, še vedno hoditi v službo, v trgovine, se družiti s prijatelji po zabavah. "V tem primeru namreč bolnik ne trosi virusa le dva dni pred začetkom simptomov, ampak ga pospešeno, s kašljem, trosi še vsaj nadaljnih deset dni. Med epidemiološko kontroliranim bolnikom in med bolnikom, ki se odloči, da bo živel »normalno življenje z virusom«, je najmanj petkratna časovna razlika v potencialu kuženja!"

Slovenski infektolog meni, da je Slovenija, kjer epidemiologi nimajo več nadzora nad okuženimi, kontrolo nad epidemijo dejansko prepustila bolnikom. "Trenutno torej slovensko epidemiološko politiko vodijo – anonimni bolniki." Ihan dodaja, da so velikokrat v stiski, bojijo se za službe, zaslužek. Svoje dodajajo delodajalci, pa tudi kampanje zanikanja pandemije covida-19. 

Ihan za Delo sklene, da državi, ki ji je epidemiološka politika ušla iz rok, trenutno preostane le še ekspresno postavljanje bolnišničnih kapacitet, da se ne bi zgodilo umiranje bolnikov covidom-19 zaradi premalo postelj, opremljenih za dihalno podporo. 

Janez Janša Slovenija To je malo pred eno uro zjutraj glede ukrepov zaradi covida-19 tvitnil Janša

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:21 31.oktober 2020.

    vse to po švedskem modelu ;)

  • mirror 10:09 31.oktober 2020.

    Hrvaški turizem ste reševali vsi tisti, ki ste šli na Hrvaško kljub temu da ga je odsvetovala stroka v imenu dr. Beovićeve. Vlada ne more kar tako zapreti mejo s Hrvaško zaradi tranzita. Če bi vlada prepovedala odhod na Hrvaško, ...prikaži večo, bi ob petkih tulili pred parlamentom, da vam vlada krši človekove pravice. Odhod na Hrvaško je bila samo vaša izbira in riziko.

  • Lana Kunc 08:39 31.oktober 2020.

    Kot je napisal dr. Ihan, je Janša podpiral Hrvaško ko se je dogovoril z Plenkovičem. Briga Janšo za Slovenijo in njene državljane. Zdaj je pa v popolnem kaosu ki ga ne obvlafa več. Žal že dvakrat je bilo tako in ...prikaži večn tretjič je najhuje. Mislim da smo zadolženi za več kot 15 let. Težki časi se nam obetajo, še več bo lačnih družin ki jih naši evroposlanci in vlada nočejo videti. Samo da so oni lepo preskrbljeni.