Slovenija
11 ogledov

Informativni izračuni do 1. februarja

Hišica Shutterstock
Geodetska uprava RS (Gurs) bo predvidoma do 1. februarja 2014 lastnikom nepremičnin v Sloveniji poslala informativne izračune davka na nepremičnine.

Lastniki lahko podatke sicer urejajo že zdaj, davek pa bo odmerjen na presečni datum 1. april 2014. Rok za prijavo najemnih poslov se podaljšuje do 31. marca 2014.

"Lastniki naj poskušajo čim prej urediti svoje podatke, naj ne čakajo na informativne izračune, ki jih bodo prejeli do 1. februarja prihodnje leto," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja Gursa Aleš Seliškar.

Načrtujejo naročanje na termin

Dodal je, da je sicer časa dovolj. Davek bo odmerjen na presečni datum 1. april, Gurs bo Davčni upravi RS (Durs) poslal do 15. aprila. Geodetska uprava v pričakovanju večjega števila pripomb načrtuje možnost naročanja za termin v pisarnah geodetske uprave in tudi na upravnih enotah, tako da naj bi bilo mest za urejanje podatkov dovolj. Poleg tega bodo sproti na spletu objavljali navodila za ureditev podatkov.

Pošiljanje informativnih izračunov 1,2 milijona lastnikom nepremičnin bo predvidoma trajalo od enega do dveh tednov, vsi pa naj bi jih prejeli do 1. februarja.

S kodo tudi prek spleta

Lastniki lahko večino podatkov sicer spremenijo prek spleta, za kar pa potrebujejo kodo, ki so jo prejeli ob prvem obveščanju o pripisani vrednosti nepremičnine. Podatki naj ustrezajo dejanskemu stanju, opozarja Gurs.

"Če ne takoj, bomo pa sčasoma, s primerjavo podatkov, lahko ugotovili, katere podatke je lastnik spremenil tako, da ne izkazujejo dejanskega stanja," je dejal Seliškar. Zakon o davku na nepremičnine določa, da bodo lastniki, ki niso evidentirali nepremičnine, pa se bo ugotovilo, da je nepremičnina že stala in bi lahko bila evidentirana v registru, obdavčeni tudi za to obdobje, hkrati pa jim grozi kazen.

Seliškar predlaga tudi, naj lastniki pravočasno začnejo postopke za ureditev podatkov v drugih evidencah, kot sta v zemljiški knjigi pravilen vpis lastništva (v precej primerih ugotavljajo, da so napačne matične številke) in vpis osebne služnosti, s katero bo davek plačal imetnik osebne služnosti, a po "rezidenčni", 0,15-odstotni stopnji. Gurs svetuje še pravilno prijavo bivališča na upravni enoti (na primer v večstanovanjski stavbi s prijavo na številko stanovanja, ne le hišno številko).

Komentarjev 3
  • privat 19:22 10.december 2013.

    kraja se nadeljuje...

  • kitajc 16:12 09.december 2013.

    Kako do prave vrednosti moje nepremičnine je naslov predavanja s katerim Inženirska zbornica Slovenije na poljuden način razloži kako je bila naša nepremičnina ocenjena in kaj vse lahko storimo, da svoji nepremičnini vrednost tudi spremenimo.Ogledate si ga lahko ...prikaži več na tej povezavi: http://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDz

  • Johan Spohan 15:09 09.december 2013.

    O tem kako "strokovno" je GURS ocenjeval nepremičnine pa iz lastnih izkušenj.V vrsti je osem vrstnih hiš na enakih parcelah in zgrajenih enakem načrtu. Razlika med najmanj ocenjeno (128.000) in največ (155.000) pa je 27.000 EUR. Potem pa res ...prikaži več lahko zaupamo tem "strokovnjakom."